Občanská poradna pomáhá občanům předcházet dluhové pasti

29.03.2011 - Pětadvacet procent klientů Občanské poradny Charity Opava přichází žádat o pomoc ve věci dluhového poradenství...
Žít na dluh se stalo moderním fenoménem. Tržní systém ekonomiky nabízí mnoho výhod, možností a také způsoby, jak těchto možností využít bez povinnosti šetřit. Bankovní i nebankovní sektor má v nabídce celou řadu úvěrových balíčků pro všechny příjmové skupiny obyvatel.
 
Lidé však na tento trend ještě nejsou dostatečně připraveni a vybaveni správnými informacemi o tom, co je a co není finančně výhodné, jsou bez znalostí právního prostředí závazkového práva.
 
„Téměř denně k nám do Občanské poradny přicházejí lidé, kteří jsou zadlužení a již nezvládají své dluhy splácet. Klienti, kterým hrozí, či již byla provedena exekuce. Klienti, kteří nás žádají o pomoc při vyplňování insolvenčního návrhu a žádosti o oddlužení. Jejich situace není záviděníhodná. Většina z nich je zoufalá a není schopna sama svou situaci řešit, protože neznají svá práva a povinnosti,“ sděluje vedoucí Občanské poradny Radka Matyášková.
 
Statistika Občanské poradny, na kterou se obrací zejména občané Opavy, uvádí, že více než 25 % všech klientů přichází žádat o pomoc právě ve věci dluhového poradenství. Opava je město s větší koncentrací osob z nízkopříjmových skupin, přičemž právě osoby s nízkými příjmy jsou daleko více náchylnější k propadu do chudoby z důvodu vysokého zadlužení. Podle zkušeností pracovníků Občanské poradny je neuvážené vzetí spotřebitelského úvěru jedním z nejčastějších důvodů jejich zadlužení.
 
Když jsme v rámci Dne otevřených dveří uspořádali přednášku na téma dluhové problematiky, zájem byl mimořádný. Proto jsme v roce 2010 uspořádali 15 přednášek na žádost opavských institucí, při kterých bylo přítomno celkově více než 450 osob.
 
Záludnosti a důsledky nepromyšleného půjčování peněz vysvětlují pracovníci Občanské poradny, tedy ti, kteří se s touto problematikou setkávají a téměř každodenně se snaží pomoci svým klientům problémy se zadlužením řešit. „Je důležité zmínit, že všechny přednášky jsou pořádány bezplatně, a přitom kvalitně a máme od účastníků často velmi pozitivní zpětnou vazbu,“ doplňuje Radka Matyášková.
 
Občanská poradna však neřeší pouze dluhovou problematiku, ale také poskytuje rady a pomoc svým klientům v dalších 17 právních oblastech, jako jsou například bydlení, rodinné a partnerské vztahy, ochrana spotřebitele, pracovně-právní vztahy, rodinné právo apod. Ve všech těchto oblastech je v případě zájmu schopna a ochotna udělat přednášku, a to jak pro klienty institucí, tak pro širokou veřejnost. Občanská poradna tak vlastně plní své poslání, tedy usiluje o to, aby občané netrpěli neznalostí svých práv a povinností, neznalostí dostupných služeb nebo neschopností vyjádřit své potřeby či hájit své oprávněné zájmy.
 
Pokud byste měli zájem o to, aby Občanská poradna uspořádala přednášku i pro Vás, neváhejte nás kontaktovat na přiložených kontaktech.:
 
Charita Opava
Občanská poradna, Kylešovská 10, Opava
tel: 553 616 437, mobil: 731 316 552
vedoucí: Radka Matyášková DiS.
 
 

Děkujeme partnerům