Nový Volkswagen Caddy je pro klienty Vlaštoviček dar z nebes

12.04.2022 - Z nového krásného sedmimístného vozu Volkswagen Caddy se radují klienti Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy. Lidé s těžkým zrakovým a lehkým mentálním handicapem, kteří zde nalezli domov, se tak budou moci o poznání jednodušeji dopravit k lékaři, dojet si na úřad či na nákup, ale také k holiči nebo za dalšími za volnočasovými aktivitami.

„Dům sv. Cyrila a Metoděje se nachází v obci Vlaštovičky, ve které bohužel není obchod se základními potravinami,“ vysvětluje vedoucí Zuzana Janků. „Za nákupy a dalšími aktivitami proto musíme dojíždět do Opavy,“ dodává. Vzhledem ke zvyšujícímu se věku klientů a narůstajícímu počtu přidružených onemocnění bylo stále obtížnější cestovat městskou hromadnou dopravou či linkovým autobusem. Potřebný vůz získali ve Vlaštovičkách díky Moravskoslezskému kraji, který ho klientům Domu sv. Cyrila a Metoděje pořídil v rámci projektu s názvem (S)vozem z Programu na podporu zvýšení kvality sociálních služeb poskytovaných v Moravskoslezském kraji na rok 2021. „Nový vůz je jako dar z nebes,“ pochvaluje si Zuzana Janků, „velmi nám usnadní přepravu klientů, a to i do těžko dostupných míst.“

Nový automobil oceňují také pracovníci Domu sv. Cyrila a Metoděje. Umožní jim snadný přejezd za klienty do těch částí střediska, které sídlí v Opavě, nemluvě o snadnějším zajištění provozních nákupů. Velkou výhodou nového automobilu je také ekologický pohon na CNG. „Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu, velice si jí vážíme,“ vzkazuje Zuzana Janků.