Nové koupelny ve Vlaštovičkách přinášejí větší komfort i samostatnost

24.07.2019 - Stále hůře překonatelné bariéry vytvářely pro klienty Domu sv. Cyrila a Metoděje pro slabozraké a nevidomé ve Vlaštovičkách staré a nevyhovující koupelny. Teď už je to k velké radosti všech minulost. S rekonstrukcí, která klientům kromě zvýšení komfortu přinese také větší samostatnost, pomohl Moravskoslezský kraj.

Dům sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách slouží již přes dvacet let. Jeho klienti stárnou a jejich zdravotní stav se horší. Zastaralé koupelny proto znamenaly pro mnohé z nich velký problém. „Vstupní dveře byly úzké, podlahy neměly protiskluznou úpravu, ve sprchovém koutě s vaničkou byl omezený prostor pro manipulaci s klientem. Koupelny také nebyly vybaveny madly,“ vzpomíná vedoucí Vlaštoviček Zuzana Janků.

To vše bylo zapotřebí změnit. „Proto jsme odstranili nevhodné stavební a sanitární dispozice a koupelny zrekonstruovali na zcela bezbariérové. Rozšířili jsme vstupní dveře, odstranili dveřní práh, položili podlahu s protiskluzným povrchem a koupelny vybavili bezbariérovým umyvadlem a toaletou,“ vypočítává Zuzana Janků změny a pokračuje: „Umyvadlo jsme dovybavili sklopným zrcadlem. Sprchový kout je nyní vyspárovaný prostor, doplněný sklopnou sedačkou s madly, čímž vzniklo v koupelně mnoho místa navíc.“

Nyní se již mohou klienti v koupelnách pohybovat bezpečně a především po většinu času samostatně. „Věříme, že rekonstrukci koupelen přivítají a při užívání nových prostor budou plně spokojeni,“ uzavírá Zuzana Janků.

Chráněné bydlení ve Vlaštovičkách obdrželo dotaci na zrenovování koupelen v rámci Programu na podporu zvýšení kvality sociálních služeb poskytovaných v Moravskoslezském kraji na rok 2018. Děkujeme!

Děkujeme partnerům