Nové byty v Jarkovicích požehná otec děkan V. Koloničný

09.02.2024 - Čtyři nově postavené byty pro lidi s mentálním znevýhodněním na Okružní ulici v části Vlaštoviček Jarkovicích slavnostně požehná v úterý 13. února opavský děkan Václav Koloničný. Historie vzniku stavby bytů je velmi zajímavá. Na jejím počátku je dar nemovitosti, kterou Charitě Opava věnovali v roce 2017 v závěti manželé Brunclíkovi, následovaly úvahy o rekonstrukci stavby, až nakonec převážil pragmatický názor na demolici a stavbu nového objektu.

Manželé Brunclíkovi z Vlaštoviček u Opavy často navštěvovali mše svaté či různé společenské akce v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené, který zde provozuje Charita Opava. I proto se rozhodli na sklonku života odkázat svůj dům i přilehlou zahradu právě Charitě Opava. Po jejich odchodu začala Charita Opava plánovat rekonstrukci domu, nicméně brzy se ukázalo, že efektivnější bude starý dům zbourat a postavit novou nemovitost, která bude splňovat poměrně náročné podmínky pro chráněného bydlení. A to se nakonec skutečně povedlo.

Nebylo by to možné, pokud by se Charitě Opava nepodařilo potřebné finance zajistit díky podpoře Evropské unie a Ministerstva pro místní rozvoj České republiky v projektu s názvem „Rozvoj chráněného bydlení v Jarkovicích“. Stavba, která začala zkraje roku 2023, byla dokončena v rekordním čase. Charita Opava ji přebrala koncem loňského listopadu, a po doplnění nábytku a dalšího vybavení bude pro své první obyvatele připravena koncem března. Čtyři individuální byty jsou součástí přízemního bezbariérového objektu a každý má soukromý vstup. Součástí každého bytu je zádveří, obytná místnost se vstupem na terasu směrem do zahrady, ložnicí a sociální zařízením. Nechybí kuchyňská linka s vestavěnými spotřebiči či koupelna s pračkou a sušičkou.

To vše bude sloužit lidem s mentálním znevýhodněním, kteří potřebují k samostatnému životu podporu sociální služby. Tu jim budou zajišťovat pracovníci nedalekého Domu sv. Cyrila a Metoděje, s jejichž pomocí by měl každý klient získat potřebné dovednosti a znalosti, které mu umožní bydlet samostatně a umět si u toho vést vlastní domácnost, například si uvařit jídlo či si vyprat a vyžehlit své oblečení.