Nová prádelna v Radosti spojuje prospěšné s užitečným (+ repo TV POLAR z 30. 7. 2022)

01.08.2022 - Novou činnost, která spojuje prospěšné s užitečným, spustili v sociálně terapeutické dílně Radost. Prádelnu, kterou od dubna provozují v areálu ředitelství Charity Opava v Jaktaři, obsluhují klienti s duševním onemocněním. Ti donedávna sídlili na Kylešovické ulici a po přestěhování do Jaktaře získali další smysluplné zaměstnání.

Prádelna, která se sestává ze dvou praček, které měli v Radosti již dříve, a nově pořízené sušičky, je v provozu každý pracovní den. Pere se zde totiž nejen prádlo a utěrky do cateringové kuchyně a montérky pro zdejší dřevařskou dílnu, ale také prádlo pro maséry Wellness centra, které rovněž sídlí v jaktařském charitním areálu. „No a maséři potřebují čisté prádlo každý den,“ vysvětluje vedoucí Radosti Lucie Švejdíková. „Čisté prádlo z naší prádelny jim denně vkládáme do regálu, v němž má každý svou poličku označenou v Braillově písmu,“ dodává.

Prádelna tak plní hned dvě důležité funkce. Charita Opava si může soběstačně zařídit praní oděvů pro své činnosti, a klienti s duševním onemocněním při tom získávají nové dovednost. „Většinou totiž bydlí sami, a tak se u nás naučí, jak správně používat pračku, jak mají žehlit prádlo a jak ho skládat,“ pochvaluje si Lucie Švejdíková.

Lidé s duševním onemocněním se do areálu ředitelství v Jaktaři mohli z Kylešovské ulice přestěhovat díky rozsáhlé přestavbě sociálně terapeutické dílny Radost. Díky tomu jsou klienti celého střediska na jednom místě, což umožňuje vznik nových smysluplných aktivit.

Reportáž o prádelně přinesla v sobotu 30. července TV Polar, přehrát si ji můžete zde: