Nová kuchyň je pro klienty chráněného bydlení místem vaření i setkávání

15.02.2023 - Krásnou novou kuchyň užívají od počátku letošního roku klienti Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné v sídle tohoto střediska Charity Opava na Kylešovské ulici v Opavě. Přineslo to i další pozitivní změnu - společné vaření, které je součástí sociální terapie klientů, se mohlo přenést ze suterénu, kde dosud probíhalo, do nových prostor v prvním patře.

Místo v prvním patře se uvolnilo poté, co se z nich mohli přestěhovat klienti Radosti do nově zrekonstruovaných prostor v Jaktaři. Po rekonstrukcí zde vedle kuchyně vznikl také prostor pro posezení s klienty v rámci takzvané Setkávárny. V ní se klienti Chráněného a podporovaného bydlení, kteří dnes bydlí na různých místech Opavy a okolí, mohou společně setkávat, za přítomnosti terapeutky si popovídat o svých problémech a starostech, ale také třeba oslavit narozeniny a podobně.

Dosavadní prostory v suterénu byly pro tato setkávání či vaření značně nevyhovující, bylo tady málo místa a vlhko. „Změna je opravdu zásadní, nové prostory jsou větší, vzdušnější a mají ve srovnání se sklepní místností dostatek denního světla,“ pochvaluje si vedoucí Chráněného a podporovaného bydlení Kateřina Víchová „Nová kuchyňská linka také nabízí velké množství úložných prostor a ostrůvek na vaření uprostřed místnosti, což je určitě vhodnější,“ dodává s tím, že díky většímu prostoru se do vaření může zapojit více lidí. Určitou nevýhodu sice podle ní mají kuřáci, kteří musí pokaždé, když si chtějí na zahradě zapálit, chodit po schodech do přízemí, nicméně to pro ně může být motivací svůj zlozvyk omezit.

Vedle kuchyně a nových prostor pro Setkávárnu tak na Kylešovské ulici vzniklo důstojné místo pro různé schůzky a volnočasové aktivity klientů.