Nová koupelna ve Vlaštovičkách je nejen krásná, ale také bezpečná

26.05.2023 - Krásná, moderní a především bezpečná. Taková je po rekonstrukci koupelna v jednom z bytů Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy. Rozsáhlé úpravy mohly v tomto středisku Charity proběhnout díky finanční podpoře z Programu na podporu zvýšení kvality sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na rok 2022. Samotný projekt měl název Rekonstrukce koupelny v bytě 226.

Původní koupelna v bytě č. 226 byla vybudovaná již v roce 1996, kdy ve Vlaštovičkách začali provozovat chráněné bydlení. Není proto divu, že za pětadvacet let nejen značně zchátrala, ale navíc přestala vyhovovat potřebám klientů s těžkým zrakovým a lehkým mentálním znevýhodněním. „Chtěli jsme proto vybudovat nové vhodné prostředí pro klienty se sníženou mobilitou, aby jim mohla naše služba co nejdéle umožnit maximální míru samostatnosti. Zkrátka zajistit jim bezpečné prostředí, komfort i oporu,“ vysvětluje vedoucí Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. A to se díky nové koupelně podařilo.

V koupelně, kde se nyní nachází sprchový kout bez bariérových prvků a bezpečnostní tlačítko pro přivolání pomoci v případě pádu, došlo k výměně dlažby, obkladů i veškeré sanity. Nově přibyla madla a při rekonstrukci se myslelo také na kvalitní odvětrávání. „Z nové moderní a především bezpečné koupelny mají naši obyvatelé velkou radost. Moravskoslezskému kraji děkujeme za podporu, velice si jí vážíme,“ uzavírá Zuzana Janků.

 

Děkujeme partnerům