Nouzový stav se dotkne také Charity Opava, situace se ale stále vyvíjí

13.03.2020 - Nouzový stav, který ve čtvrtek 12. března vyhlásila vláda z důvodu ohrožení obyvatelstva koronavirem, se dotkne také provozu Charity Opava. V tuto chvíli zůstávají až na tři výjimky všechna střediska Charity Opava v provozu. Situace se ovšem mění téměř každou hodinu a další vývoj se dá jen těžko odhadovat. Proto se na pondělí 16. března chystá mimořádné zasedání managementu Charity Opava, které rozhodne o dalším postupu.

Prvním uzavřeným střediskem je Denní stacionář pro seniory, sídlící na Kylešovské ulici v Opavě. Důvodem je především skutečnost, že jeho klienty jsou lidé, patřící bez výjimky do rizikové skupiny. Od pondělí 16. března bude také až do odvolání uzavřeno Wellness centrum Charity Opava a rovněž denní stacionář pro děti a mládež s kombinovanými vadami Mraveneček.

Bez omezení se chystá fungovat sociálně terapeutická dílna Radost. V jejím případě se totiž nejedná o školské zařízení, ale o sociální službu, navíc s poměrně malým počtem klientů, z nichž ještě někteří zůstanou v nejbližších dnech doma se svými rodiči. V Chráněném a podporovaném bydlení pro duševně nemocné a také v Domě sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách u Opavy byl vyhlášen zákaz návštěv a vstupu jakýmkoliv cizím osobám.

Bez omezení zatím fungují také terénní služby Charity Opava, tedy pečovatelská, ošetřovatelská a hospicová péče. Jejich provoz ale může zkomplikovat skutečnost, že se jedná výlučně o ženské kolektivy. Hned první den po zrušení výuky ve školách zde proto řešili problém, kdo maminkám pohlídá malé děti. „Vyřešili jsme to svépomocí, když s hlídáním malých dětí některých ošetřovatelek či pečovatelek pomáhají větší děti jejich kolegyň,“ vysvětluje manažerka Charity Opava Petra Thiemlová. Reportáž Martina Knitla, kterou o této improvizované školce natočil pro Český rozhlas Ostrava, si můžete pustit z odkazu pod  článkem. Toto improvizované řešení ale bude nejspíše těžké udržet po delší dobu, zvláště když roste tlak na to, aby se maminky doma s dětmi také učily.

Podobně je na tom také Občanská poradna a středisko krizové pomoci Naděje. I zde poskytují své služby bez omezení, ovšem personál je rovněž výlučně ženský.

Na stále se měnící situaci budeme reagovat a na těchto stránkách o tom přinášet aktuální informace. Přes všechny komplikace se snažíme a budeme snažit zůstat nablízku všem, kdo pomoc Charity Opava potřebují.

Soubory ke stažení

Reportáž Českého rozhlasu Ostrava - čtvrtek 12. března 2020.mp3 Reportáž Českého rozhlasu Ostrava - čtvrtek 12. března 2020.mp3 1482 kB

Děkujeme partnerům