Nezvěstní Petra Linharta druzí v hlasování Proglasu o nejlepší desku 2020. Některé z písní jsme slyšeli loni ve Vlaštovičkách

31.01.2021 - Na druhém místě v hlasování o nejlepší desku roku 2020, které pravidelně vyhlašuje hudební redakce rádia Proglas, se umístil Petr Linhart s albem Nezvěstní. Některé z písní oceněného alba zazněly ještě před jeho vydáním také na vystoupení Petra Linharta loni 20. září v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách. Petr Linhart nás navštívil spolu s neratovským knězem Josefem Suchárem u příležitosti dvou výročí.

Tím prvním bylo připomenutí sedmdesáti let od tzv. Akce Ř, během které komunistický režim vyvezl na sběrná místa sestry ze všech klášterů v tehdejším Československu včetně Vlaštoviček. Zároveň jsme si ale připomínali čtyřiadvacet let od chvíle, kdy Charita Opava v budově kláštera, který dostaly sestry dominikánky zpět v restituci jako zbořeninu, slavnostně otevřela Dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené.

Jednou z písní, kterou Petr Linhart zahrál po mši svaté ve zdejší kapli, byla také skladba Johannngeorgenstadt, věnované všem zapomenutým, kteří v zdevastovaném pohraničním saském městečku nechali svá nejlepší léta při marné těžbě uranové rudy, určené pro sovětskou jadernou bombu. Můžete si ji připomenout na odkazu níže.

Petru Linhartovi se u nás líbilo, a proto se ve Vlaštovičkách určitě někdy v budoucnu potkáme při jeho dalším vystoupení. Tak tedy Petře – blahopřejeme a budeme se těšit!

Děkujeme partnerům