Nevidomým z Vlaštoviček pomáhají majáčky od Nadace Leontinka

27.07.2017 - Cílem Nadace Leontinka, která pomáhá zrakově postiženým, především dětem a mladým lidem, je "přinášet světlo dětem do života". Před časem pomohla také zrakově hendikepovaným obyvatelům Domu sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách.

Nadace Leontinka nevidomým a zrakově postiženým klientům z Domu sv. Cyrila a Metoděje věnovala částku deset tisíc korun na zakoupení jednoho hlasového a jednoho zvukového majáčku. Oba přístroje jsou zařízení, která dálkově ovládají nevidomé osoby, díky čemuž mají usnadněnu prostorovou orientaci. Sloužit budou v objektu ve Vlaštovičkách a budově U Trojice a klienti s těžkým zrakovým postižením budou moci s jejich pomocí snáze najít byty chráněných bydlení, službu sociální rehabilitace či chráněné dílny. „Oba majáčky jsme umístili u hlavních vchodů do budovy,“ vysvětluje vedoucí Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků, „Majáčky usnadní orientaci v prostoru objektu a hlasový modul navíc také navede k hlavnímu vchodu do budovy a hlasem určí polohu panelu domovního zvonku. Nyní už nevidomá osoba bez problémů najde vstup do domu,“ dodává Zuzana Janků, která projekt vnímá jako skvělou možnost k odstranění dalších bariér ze života těžce zrakově handicapovaných osob.

Nadaci Leontinka založil pan Jindřich Lukavský, majitel společnosti EXX, která se zabývá projekcí a realizací osvětlení. EXX navrhuje a prodává světlo lidem a firmám již mnoho let, a prostřednictvím své nadace chce symbolicky darovat světlo také těm, kteří jej potřebují nejvíce - dětem se zrakovým postižením. Posláním Nadace Leontinka je umožnit těmto lidem integraci do společnosti, vzdělání a společenských, sportovních i volnočasových aktivit. Nadace rozděluje finanční prostředky a nefinanční dary prostřednictvím jednotlivých projektů, zaměřených na pomoc konkrétním institucím a konkrétním dětem. Prostředky shromažďuje především prostřednictvím darů od individuálních dárců, partnerů a sponzorů či benefičních akcí.

„Za podporu Nadaci Leontinka děkujeme a těšíme se na další spolupráci do budoucna,“ vzkazuje za sebe i klienty z Vlaštoviček Zuzana Janků.