Nazujte papuče! Papučový den připomíná záslužnou práci hospiců

03.10.2022 - Pokud potkáte ve středu 5. října na ulici nebo v práci někoho v papučích, nebude to roztržitý člověk, který se zapomenul při odchodu z domu přezout. Na tento den totiž připadá takzvaný Papučový den, který pořádá Mobilní hospic Ondrášek a Fórum mobilních hospiců. Organizátoři chtějí touto formou připomenout záslužnou práci mobilních hospiců, které umožňují umírajícím strávit poslední chvíle důstojně doma. Kampaně se letos účastní celkem 36 hospiců, mezi nimiž nechybí ani mobilní hospic Charity Opava Pokojný přístav.

Pokud potkáte ve středu 5. října na ulici nebo v práci někoho v papučích, nebude to roztržitý člověk, který se zapomenul při odchodu z domu přezout. Na tento den totiž připadá takzvaný Papučový den, který pořádá Mobilní hospic Ondrášek a Fórum mobilních hospiců při příležitosti Světového dne hospicové a paliativní péče. Organizátoři chtějí touto formou připomenout záslužnou práci mobilních hospiců, které umožňují umírajícím strávit poslední chvíle důstojně doma. Kampaně se letos účastní celkem 36 hospiců, mezi nimiž nechybí ani mobilní hospic Charity Opava Pokojný přístav.

Podle průzkumů si 80 % lidí přeje zemřít doma, ale pouze 20 % se to opravdu podaří. Mobilní hospice přitom přinášejí do domácností odbornou zdravotní péči, informace a potřebnou podporu a pomáhají rodinám doprovázet jejich blízké až do úplného konce. Papučový den připomíná, že umírat doma v kruhu svých blízkých je možné. „Zapojte se i vy,“ vyzývají organizátoři. „Obujte si papuče a ukažte, že podporujete mobilní hospicovou péči v České republice.“

A jak to udělat? Vyfoťte se tak jako celý tým Pokojného přístavu, který vidíte na fotografii, v papučích, sdílejte fotky na Facebooku nebo Instagramu s hashtagem #papucovyden a předejte toto poselství dál. Svým blízkým, kolegům a všem ostatním, kteří vás mohou následovat v akci, která má smysl. Pomůžete tak šířit povědomí o domácích hospicích a šířit informace o možnosti dožít svůj život důstojně a doma i pro nevyléčitelně nemocné dospělé a děti za pomocí služeb, které nabízejí odborný i lidský doprovod.

Mezi tyto hospice patří také Pokojný přístav, který již za patnáct let existence posloužil téměř dvěma tisícům nevyléčitelně nemocných lidí na Opavsku. Náročná, ale úctyhodná práce Pokojného přístavu se těší veliké prestiži, když se jeho tým letos v dubnu odhodlal požádat veřejnost o finanční pomoc na koupi nového auta pro zdravotní sestru, sešly se peníze ve velmi krátké době. Jeho pomoc nevyléčitelně nemocným lidem i jejich blízkým, kteří se rozhodli o ně pečovat a sdílet s nimi život až do konce, je na Opavsku nenahraditelná. Multidisciplinární tým profesionálů nabízí zdravotní i psychickou podporu a umí v paliativní péči zásadně zmírnit bolesti.

Provoz mobilního hospice Pokojný přístav je finančně velmi náročný, a tak budeme rádi za Vaši pomoc. Přispět můžete převodem na náš účet 154872573/0300, VS 20. Děkujeme!

Děkujeme partnerům