Naše bývalá kolegyně Lenka je tváří kampaně Prague City Swim

09.06.2023 - V sobotu 10. června vyvrcholí v Praze charitativním plaveckým závodem kampaň Prague City Swim, která si klade za cíl přispět na boj se vzácným onemocněním ALS. Jednou ze tří tváří kampaně je bývalá masérka Wellness centra (dnes Masážního centra) Charity Opava Lenka Martínková, která touto nemocí sama trpí. Patronem jejího příběhu se stal zpěvák a herec David Kraus.

Lenka Martínková je registrována v pacientské organizaci ALSA, která se v České republice zabývá tematikou onemocnění ALS neboli amyotrofické laterální sklerózy. Prague City Swim je jedním z projektů této organizace, jehož cílem je spojit stovky plavců, kteří chtějí prostřednictvím plavání na toto vzácné onemocnění upozornit. Kampaň probíhající v médiích i na reklamních plochách vyvrcholí 18. června u příležitosti Světového dne ALS charitativním plaveckým závodem Prague City Swim s mottem „Plav pomáhat“ na Střeleckém ostrově v Praze. Spolek ALSA na něj zve nejen rekreační a profesionální plavce a nadšence do paddleboardingu, ale také firemní či kamarádské týmy a fanoušky, aby poměřili síly mezi sebou a zástupci z řad známých osobností a předních českých sportovců. „Dámy ze spolku ALSA oslovily své členy s nabídkou stát se jednou z tváří akce. Odpověděla jsem, že se nemusím nutně stát jeho tváří, ale že bych se přesto ráda do akce zapojila. A stalo se to, že tou tváří budu,“ popisuje Lenka Martínková to, jak se stalo, že její životní příběh bude součástí kampaně.

Na akci se účastníci mohou potkat s řadou osobností ze světa sportu i kultury - plavkyní Simonou Kubovou, Davidem a Tomášem Svobodovými, Lukášem Pollertem, kajakářkou Kateřinou Minařík Kudějovou, Janem Kufem, Danielou Peštovou, Nelou Boudovou, Janem Tunou nebo Davidem Krausem. Celým dnem provází již tradičně moderátorky Daniela Písařovicová a Kateřina Nekolná.

Více informací zde: https://praguecityswim.cz/cs/node/88/

ALS je neurologické onemocnění způsobující postupnou degeneraci buněk, které ovládají pohyblivost svalů, a neexistuje na něj žádná kauzální léčba. Nemocní přicházejí postupně o veškerý pohyb na těle, nakonec jim zůstávají pouze pohyby očí. Rozhovor s Lenkou Martínkovou jsme přinesli v Domovníku v dubnu 2023 a k přečtení je i zde:

Rozhovor s Lenkou Martínkovou

Děkujeme partnerům