Nasadit klobouky a jedeme! Vlaštovičky na exkurzi v Novém Jičíně

14.07.2023 - Exkurzi na expozici klobouků v Novém Jičíně si užili klienti chráněného bydlení Domu sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách. Kromě mnoha informací o tom, jak a z čeho se v Novém Jičíně již od 16. století vyrábějí různé pokrývky hlavy, si je pak mohli sami vyzkoušet.

Expozice klobouků se nachází v návštěvnickém centru Nového Jičína, kde vznikla v roce 2011 za účelem šíření zdejší dlouhé kloboučnické tradice. Klienti Vlaštoviček zde nejprve zhlédli video o historii kloboučnictví a poté se již v praxi seznámili s technologií výroby klobouků. „Mohli jsme si osahat nejrůznější materiály, které slouží k výrobě klobouků, například králičí srst, plsť, polotovary klobouků,“ líčí vedoucí chráněného bydlení v Domě sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. Přímo v akci viděli nejrůznější stroje, které klobouky lisují a zároveň tvarují. „Bylo velice zajímavé vidět kouzlo proměny králičích kožek na klobouk,“ dodává Zuzana Janků.

Velkou atrakcí je ale možnost si v takzvané Zkoušírně vyzkoušet, jak vám sluší některá ze čtyř stovek pokrývek hlavy, které jsou zde k dispozici v pánském i dámském provedení. „Dámy si zkoušely převážně klobouky, pánové pak sáhli také po cylindrech či různě tvarovaných čepicích. Výlet, ze kterého jsme si kromě zážitků přivezli také mnoho originálních fotografií, jsme si parádně užili,“ uzavírá Zuzana Janků.

Děkujeme partnerům