Napříště již ke sv. Františkovi a sv. Anežce

14.11.2013 - Ke svatému Františkovi nebo ke svaté Anežce budou od středy 13. listopadu chodit lidé, kteří navštěvují jedno z jedenácti středisek, provozovaných ve dvou domech na Kylešovské ulici Charitou Opava. Oba svatí se stali patrony domů č. 10 a č. 4 poté, co byla za účasti zaměstnanců Charity Opava, hostů i médií slavnostně odhalena domovní znamení s jejich portréty.

Ke svatému Františkovi nebo ke svaté Anežce budou od středy 13. listopadu chodit lidé, kteří navštěvují jedno z jedenácti středisek, provozovaných ve dvou domech na Kylešovské ulici Charitou Opava. Oba svatí se stali patrony domů č. 10 a č. 4 poté, co byla za účasti zaměstnanců Charity Opava, hostů i médií slavnostně odhalena domovní znamení s jejich portréty.

Datum 13. listopadu nebylo vybráno náhodně – právě na tento den totiž připadá podle církevního kalendáře svátek sv. Anežky. Krátká zdařilá slavnost, kterou uváděl ředitel Charity Opava Jan Hanuš, začala nejprve odhalením domovního znamení s portrétem svatého Františka na domě č. 10. Odhalení se zhostila autorka obou domovních znamení Zuzana Bartáková, kterou za její dílo odměnil bouřlivý potlesk i gratulace a uznalá slova řady přítomných. K odhalení domovního znamení sv. Anežky na domě č. 4 pak vyzval Jan Hanuš nejmladšího dobrovolníka Charity, teprve čtyřletého koledníka Tříkrálové sbírky Štěpána Slaniny, a zároveň jednu z nejstarších klientek Denního stacionáře pro seniory Helenu Sojákovou z Háje ve Slezsku. Charita Opava totiž podle slov Hanuše poskytuje služby lidem od útlého dětství až po věk seniorský a toto spojení generací je více než symbolické. „Koneckonců my všichni jednou budeme seniory a mnozí z nás se opět v seniorském věku stanou dětmi,“ dodal s úsměvem Hanuš. A úsměv byl na místě – malou slavnost totiž doprovodilo skvělé pěvecké vystoupení klientů Denního stacionáře pro seniory, kteří za doprovodu harmoniky zapívali písničku „Není nutno“ autorů Svěráka a Uhlíře.

Všichni přítomní si pak mohli dům sv. Anežky díky probíhajícímu Dni otevřených dveří prohlédnout a přesvědčit se, že přestože jsou zde umístěny služby především pro ty dříve narozené, není díky dobré a pozitivní atmosféře „nutno, aby bylo smutno, natož aby se brečelo“, jak na závěr uvedl s odkazem na zapívanou píseň ředitel Hanuš. Ten také vyjádřil přání, aby byly všechny služby z domů sv. Františka a sv. Anežky obyvatelům Opavska ku prospěchu a aby k nim lidé měli i díky oběma novým patronům tak blízko, jako má Charita Opava k nim.

Na krátkou reportáž z odhalování, kterou přinesla televize POLAR, se můžete podívat zde:
http://www.polar.cz/archiv/video/regionalni-zpravy-polar-14-11-2013-16-00#cast-6446

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Děkujeme partnerům