Na Vlaštovičky svítilo na sv. Václava sluníčko

28.09.2018 - Sestry dominikánky, které se v pátek 28. září přijely z Brna podívat na lidovou veselici do Domu sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách, musely mít určitě radost. Budova kláštera, kterou jim po roce 1948 ukradl komunistický režim a kterou dostaly po roce 1989 v restituci ve zcela dezolátním stavu zpět, je dnes opět zabydlena lidmi a slouží potřebným.

Sestry dominikánky, které se v pátek 28. září přijely z Brna podívat na lidovou veselici do Domu sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách, musely mít určitě radost. Budova kláštera, kterou jim po roce 1948 ukradl komunistický režim a kterou dostaly po roce 1989 v restituci ve zcela dezolátním stavu zpět, je dnes opět zabydlena lidmi a slouží potřebným.

Na 28. září připadá nejen Den české státnosti, ale také 22. výročí založení Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené. Zdevastovanou budovu, kterou sestry po restituci v roce 1989 věnovaly Charitě Opava, se postupně dařilo rekonstruovat, díky čemuž v ní již déle než dvě desetiletí mohou žít lidé se zrakovým postižením. Práci nacházejí také ve zdejší Chráněné dílně, jejíž výrobky dobře znají například návštěvníci oblíbeného dílenského obchůdku v Obchodním centru Breda & Weinstein.

Páteční oslavy započala mše svatá, kterou sloužil otec děkan Jan Czudek s poděkováním a prosbami za ty, kteří se na chodu Domu sv. Cyrila a Metoděje podíleli a podílejí. Krásné sluneční počasí ale přálo i světským oslavám – domácí i přespolní velcí i malí návštěvníci se mohli podívat na nejlepší snímky fotosoutěže MŮJ SVĚT, užít si dovádění s klaunem, jízdu na poníkovi, skvělé občerstvení a také koncert opavské popové skupiny Naděje, která zde vystoupila bez nároku na honorář v rámci svého charitativního turné. A na závěr čekalo na všechny, kteří si koupili za pouhých pět korun los, více než sto úžasných cen, většinou vyrobených v charitních chráněných dílnách.

Bylo to také v září, ale v roce 1950, kdy komunisté z Vlaštoviček násilně vyvezli do vyhnanství sestry dominikánky v rámci Akce K. Ta měla definitivně zlikvidovat v České republice všechny kláštery, a mělo to být na věčné časy a nikdy jinak. Ale věčné časy jsou věčné právě proto, že si je nikdo z lidí nemůže přivlastnit. A tak nám v září roku 2018 na lidové veselici svítilo na klášter ve Vlaštovičkách opět sluníčko.

 

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Děkujeme partnerům