Na dálku, ale naplno. Občanská poradna radí v problematice karantény

22.03.2020 - Jedním ze středisek Charity Opava, které je i po vyhlášení karantény plně k dispozici občanům, je Občanská poradna. I zde sice museli omezit přímý kontakt s klienty, o to více se ale soustředí na telefonické a emailové či písemné konzultace. A to především v souvislosti s aktuálními problémy, které do života občanů přineslo vyhlášení karantény. Je jich skutečně hodně a mohou mít různé podoby.

Jedny z prvních dotazů se týkaly práv zaměstnanců v souvislosti s karanténou či s omezením nebo uzavřením provozu zaměstnavatele. Lidé chtěli vědět, v jaké výši a jak dlouho mají nárok na ošetřovné z důvodu péče o dítě a také měli obavy, že nebudou zvládat možné zhoršení finanční situace.

Zároveň se Občanská poradna Charity Opava na výzvu Charity ČR stala součástí poradenských linek, kam se lidé mohou obracet v souvislosti s otázkami, které se týkají nastalé složité situace. Občanům jsou proto její pracovnice připraveny poskytnout mnoho dalších rad a informací. Zájemcům sdělí různé kontaktní údaje, například na hygienické stanice, odběrná místa-laboratoře či informační linky zdravotních pojišťoven. Umí také předat informace týkající se vyhlášení nouzového stavu, tedy co je omezeno a co zakázáno. V Občanské poradně se také budou průběžně aktualizovat informace o tom, jaká je situace ve městě Opava, jak mají či nemají otevřeno různé úřady, jak funguje městská hromadná doprava a také vše o možnostech nákupů pro potřebné osoby. Tyto informace se ale nemusí týkat pouze Opavy, v případě potřeby pracovnice Občanské poradny zjistí, jaká je situace v jiné obci, a následně vše v komplexní podobě předají klientovi.

V Občanské poradně ale umí také odpovědět na dotazy ohledně pracovněprávní problematiky v souvislosti s nařízenou karanténou, omezením či uzavřením provozu zaměstnavatele, mzdových nároků zaměstnance a podobně. Samozřejmostí je také poskytnutí základní orientace v možnosti čerpání dávek souvisejících se současnou situaci, například již zmíněného ošetřovného či dávek pomoci v hmotné nouzi.

Bezplatné telefonické a mailové poradenství poskytuje Občanská poradna na tel. 731 316 552 či 553 616 437 a e-mailu obcanskaporadna@charitaopava.cz v pondělí a středu od 7 do 16 hodin, v úterý a čtvrtek od 7 do 15.30 hodin a v pátek od 7 do 14.30 hodin.

„Snažíme se službu přizpůsobit tak, abychom ji klientům mohli poskytnout co možná nejlépe, například jim voláme zpět v případě, že mají málo kreditu nebo o to požádají,“ vysvětluje manažerka Charity Opava Lucie Trunečková. „U emailů, které vyřizujeme, jsme zkrátili odpovědní lhůtu a vyřizujeme je nejpozději do dvou pracovních dnů,“ dodává s tím, že Občanská poradna zůstává občanům nablízku i v aktuální mimořádné situaci.

Děkujeme partnerům