My tři králové jdeme k Vám. Začala Tříkrálová sbírka 2024

02.01.2024 - Oslavou vzájemnosti, společného setkávání a ochoty pomáhat potřebným lidem v našem okolí – tím vším bude opět Tříkrálová sbírka, která na Opavsku proběhne v režii Charity Opava od 1. do 14. ledna 2024. Tříkrálová sbírka je největší a nejstarší dobročinnou akcí v České republice, uskuteční se již po dvacáté čtvrté. Jen na Opavsku se do její organizace zapojuje každoročně přibližně 1.400 dobrovolníků.

Někteří z nich v kostýmech Kašpara, Melichara a Baltazara s velkou pravděpodobností zaklepou i na Vaše dveře aby Vás potěšili zpěvem, přáním Božího požehnání a všeho dobrého v novém roce a nabídli Vám přitom možnost přispět finančním darem.

Finance, které se každoročně podaří v Tříkrálové sbírce vybrat, jsou pro činnost Charity Opava velmi důležité. Výtěžek nadcházející Tříkrálové sbírky, který připadne Charitě Opava, bude letos využit na pomoc seniorům a vážně nemocným pacientům, o které se starají v jejich domácím prostředí charitní ošetřovatelská služba a mobilní hospic Pokojný přístav. Pomohou také podpořit chráněné zaměstnávání v charitních chráněných dílnách. Charita Opava rovněž poskytuje chráněné bydlení lidem se zrakovým postižením, lidem s mentálním znevýhodněním a psychicky nemocným. Část výtěžku by proto ráda využila jako spoluúčast na projektech vedoucích k rekonstrukcím těchto chráněných bydlení.

I během Tříkrálové sbírky se stále mohou zapojit zájemci o koledování, kterých má Charita Opava nedostatek především v Opavě. Jednotlivci i celé skupiny se mohou hlásit u koordinátorky Tříkrálové sbírky na Opavsku Marie Hanušové na e-mailové adrese tks@charitaopava.cz nebo na telefonu 604 175 518. V Charitě Opava obdrží všechny věci potřebné ke koledování. Opava pro koledníky tak jako každý rok také připravuje jako poděkování za jejich ochotu losování o chytrý mobil a další elektroniku či stavebnice LEGO, setkání v kině Mír v úterý 6. února 2024 s programem nebo bruslení a návštěvu akvaparku. Koledníci se rovněž mohou zúčastnit soutěže o nejlepší tříkrálové foto, na jejíž výherce čekají knižní poukázky.

V pátek 5. ledna v 18 hodin bude také v kostele sv. Vojtěcha na Dolním náměstí v Opavě v předvečer Slavnosti Tří králů sloužena mše svatá s požehnáním koledníkům. „Bylo by hezké, kdyby děti přišly v kostýmech nebo alespoň s korunkami,“ vzkazuje Marie Hanušová.

Koledování po domácnostech sice v letošní Tříkrálové sbírce skončí v neděli 14. ledna 2024, ale možnost zúčastnit se koledy online a přispět na tříkrálový účet platí až do konce ledna 2024. Do konce měsíce tak bude možno stejně jako v minulých letech přispět také na tříkrálový sbírkový účet 66008822/0800, variabilní symbol pro Charitu Opava je 777988012. Jednoduše je také možné zadat platbu prostřednictvím QR kódu, který najdete u tohoto článku. Podrobné i aktuální informace budete během celé sbírky nacházet ZDE. 

Soubory ke stažení

TKS_24_leták_obecný.pdf TKS_24_leták_obecný.pdf 543 kB

Děkujeme partnerům