Můj svět je poselstvím pokory

28.03.2013 - Hlavní událostí tohoto týdne byla v opavské Charitě vernisáž výstavy nejlepších fotografií soutěže "Můj svět", která se uskutečnila ve Slezském zemském muzeu
Slavnostní vernisáží výstavy nejlepších fotografií vyvrcholil 5. jubilejní ročník fotosoutěže „Můj svět“, kterou Charita Opava uspořádala s firmou ASEKOL pro zaměstnance a dobrovolníky Charit České republiky.
 
V předvečer zahájení výstavy se v reprezentativních prostorách Historické budovy Slezského zemského muzea v Opavě sešli charitní pracovníci, organizátoři soutěže, autoři a další hosté, aby jako první zhlédli oceněné fotografie. Příjemnou atmosféru hned na začátku navodilo vystoupení pěveckého sboru Domino, který už tradičně doprovází většinu charitních akcí. Poté se ujal slova ředitel Charity Opava Jan Hanuš. V krátkém proslovu připomenul historii fotosoutěže a vypíchl fakt, že partnerství s firmou ASEKOL, která se letos stala spolupořadatelem, je důležitým mezníkem.
 
S opavskou Charitou, respektive Chráněnou technickou dílnou ve Velkých Hošticích, pak ASEKOL pojí dlouhodobá spolupráce. „Díky zakázkám této firmy, zabývající se zpětným odběrem a recyklací elektrozařízení, může chodit do práce pětadvacet lid se zdravotním postižením, kteří by se na běžném pracovním trhu neuplatnili,“ poznamenal na adresu ASEKOLu Jan Hanuš a poděkoval zástupci firmy Zdenku Kováříkovi, který osobně předával ocenění v kategorii Životní prostředí a recyklace.
 
Vernisáže se zúčastnil rovněž Jiří Siostrzonek, člen odborné poroty a nejbližší spolupracovník patrona soutěže Jindřicha Štreita. Pedagog Institutu tvůrčí fotografie a uznávaný sociolog uvedl, že fotosoutěž „Můj svět“ v sobě nese silné poselství pokory. „Je důležitým svědectvím o světě handicapovaných a vykořeněných lidí, lámajícím zažitá tabu a vycházejícím ze samého nitra,“ dodal s poukazem na to, že tvůrci fotografií jsou charitní pracovníci a jsou tudíž součástí tohoto více či méně uzavřeného světa.
 
Výstava ve Slezském zemském muzeu potrvá do 7. dubna. Opavané ji budou moci shlédnout i poté, protože než se fotografie vydají po vlastech českých, budou ještě vystaveny ve vestibulu obchodního centra TESCO.
 
 
 
 
 

Děkujeme partnerům