Mraveneček slaví dvacet let, chystá setkání klientů a zaměstnanců i den otevřených dveří (+ reportáž Českého rozhlasu)

12.09.2021 - Hned nadvakrát si v denním stacionáři Mraveneček připomenou výročí dvaceti let od svého založení. Nejprve to bude ve středu 22. září odpoledne, kdy se v opavském Klubu ART na slavnostním setkání pozvaných hostů potkají současní i minulí zaměstnanci a klienti i jejich rodinní příslušníci. Za týden, tedy ve středu 29. září, pak bude Mraveneček otevřen všem zájemcům z řad veřejnosti.

Mraveneček, který je střediskem Charity Opava, poskytuje ambulantní služby mladým lidem s těžkým tělesným a mentálním postižením z Opavy a okolí. Posláním stacionáře je pomáhat klientům k co nejvyšší soběstačnosti a současně jim umožnit smysluplně trávit volný čas v kolektivu vrstevníků. Rodinám, které o tyto osoby nepřetržitě pečují, tím nabízí potřebnou úlevu a přináší možnost k oddychu a načerpání nových sil. O klienty je zde postaráno po všech stránkách a zaměstnanci se vedle toho také snaží každého z nich individuálně, alespoň o mravenčí krůček, posunout dále. Slouží k tomu různé metody, jako například míčkování, ergoterapie, muzikoterapie, senzorická a bazální stimulace a podobně.

„Dopočítali jsme se, že služby Mravenečku od jeho založení 27. září 2001 postupně využívalo celkem třicet devět klientů, přičemž ten úplně první, Petr, je zde dodnes a je s námi velmi spokojený,“ vypočítává vedoucí Mravenečku Jana Konopková. O klienty se zde postupně staralo dvaadvacet zaměstnanců, dnešní stabilní tým čítá osm pracovníků. Mnozí z těchto lidí, jimž Mraveneček výrazně zasáhl do života, budou moci společně zavzpomínat 22. září v Klubu ART v Obecním domě na Ostrožné ulici v Opavě. „Rádi bychom za tuto možnost poděkovali ředitelce Opavské kulturní organizace paní Marcele Heříkové,“ dodává. A poděkování patří také Základní umělecké škole v Hradci nad Moravicí, jejíž žáci pro toto setkání chystají kulturní program.

Pokud by si prostory denního stacionáře Mraveneček chtěl prohlédnout kdokoli z řad veřejnosti, bude k tomu mít příležitost ve středu 29. září. V Mravenečku, který sídlí ode dne svého založení na Neumannově ulici č. 3 v Opavě, ho přivítají zdejší zaměstnanci i klienti od 8 do 14 hodin.

O výročí Mravenečku hovořila v úterý 21. září v přímém vstupu na vlnách Českého rozhlasu vedoucí Jana Konopková, záznam najdete níže:

Soubory ke stažení

eský rozhlas - reportáž k výročí Mravenečku.m4a eský rozhlas - reportáž k výročí Mravenečku.m4a 8209 kB

Děkujeme partnerům