Motokavárna pro Radost vyjela z firmy Hagemann, již v sobotu se představí veřejnosti

14.09.2021 - V úterý 14. září přesně v 11 hodin opustila bránu opavské firmy Hagemann elektrotříkolka, která bude sloužit klientům sociálně terapeutické dílny Radost jako pojízdná kavárna. Nad přestavbou tříkolky na pojízdnou kavárnou si mnoho desítek hodin lámali hlavu zdejší konstruktéři, technologové a montéři. Kavárna je totiž prototyp a tak ji celou museli promyslet, nakreslit a vyrobit sami.

Cesta od nápadu pořídit klientům Radosti motokavárnu až k tomuto dni byla dlouhá. Prvním krokem bylo zakoupení ekologické elektrotříkolky, kterou si Charita Opava mohla pořídit díky sponzorskému daru. Také na vybavení přispěli dobří lidí v crowdfundingové akci s názvem „Káva pro Radost na Hradeckém slunovratu“, během které se vybralo téměř 120 tisíc korun. Tříkolku ale bylo zapotřebí přestavět na pojízdnou kavárnu tak, aby nejen splňovala všechny potřebné parametry, ale aby ji zároveň mohli obsluhovat lidé s handicapem za asistence doprovodného personálu.

„Práce na projektu trvala přibližně týden, a pak se během samotné realizace musela ještě řada detailů dolaďovat,“ říká konstruktér Jan Filip. „Samotná následná práce na tvorbě by našim montérům trvala asi dva týdny,“ doplňuje ho technolog Christos Tomopulos, „ale doba se značně protáhla, protože jsme často museli čekat na některé komponenty, které sami nevyrábíme, a i ty se musely dále upravovat, aby vyhovovaly a originální konstrukci.“ Největším problémem podle něj bylo zapojení a umístění elektrosoučástek, například chlazení, protože vše je zde umístěno na malém prostoru a tak jsme museli zabránit přehřívání. „Musím naše kluky pochválit, ono se to na velikosti samotné kavárny nezdá, ale práce zde bylo opravdu hodně, navíc vše jsme museli vymyslet a odzkoušet sami poprvé,“ dodává.

Konečná podoba kavárny, která se veřejnosti poprvé představí na akci Sportovní den (nejen) pro klienty v sobotu 18. září a následně na zahájení basketbalové sezóny v opavské sportovní hale v sobotu 25. září, ještě dozná několika změn, na které v tuto chvíli nezbyl čas. Podvozek kavárny čeká v zimě přelakování a pracuje se také na grafice polepu i kryté kabince pro řidiče.

„Všem, kteří se ve firmě Hagemann na přestavbě podíleli, jménem nás i našich klientů moc děkujeme a už teď se těšíme, až jim budeme moci uvařit kávu na některé z našich akcí,“ vzkazuje manažerka Charity Opava Pavlína Králová.

 

 

Děkujeme partnerům