Mohou nevidomí střílet na terč? Se zvukovou střelbou od Světlušky ano! (+ nově repo TV POLAR)

11.05.2020 - „Dříve, to když jsem ještě viděl, jsem často střílel na střelnici ze skutečných zbraní,“ vzpomíná pan Ondřej, obyvatel Domu sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách. Teď se bude moci ke svému koníčku vrátit. Toto středisko Charity Opava, které poskytuje chráněné bydlení i sociální rehabilitaci lidem se zrakovým postižením, si totiž díky příspěvku Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška pořídilo speciální sadu pro zvukovou střelbu.

„Pro slabozraké či nevidomé není k dispozici příliš široká nabídka sportů či soutěží, kterých by se mohli aktivně účastnit,“ říká vedoucí Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. Zvuková střelba je jednou z mála čestných výjimek. Sada, určená nevidoucím, se skládá z kufříku s terčem, z věrné repliky pistole CZ a softwarového vybavení, které stačí prostřednictvím USB portu propojit s počítačem. Podstatou zvukové střelby je zdraví neškodný laserový paprsek, jehož zdrojem je pistole. Čím blíže je paprsek nasměrován střelcem na střed terče, tím vyšší ton se ozve z připojených reproduktorů.

"Navíc je výborné, že trénink zvukové střelby může rozvíjet jemnou motoriku zrakově handicapovaných klientů a zlepšovat reakce na vnější zvukové podněty," popisuje další výhody zvukové střelby Zuzana Janků.

Pan Ondřej byl díky svým předchozím zkušenostem se střelbou prvním z obyvatel domu ve Vlaštovičkách, kdo měl možnost se s novým zařízením seznámit. „Pistole pro zvukovou střelbu je naprosto stejná, jako skutečná zbraň, a to i váhově. Střelba pomocí zvuků není vůbec snadná a bude to chtít asi trénink, aby člověk dokázal nastřílet vysoké skóre,“ sděluje své první dojmy. „Ale líbí se mi to hodně a těším se, až si budu moci pořádně zastřílet," dodává spokojeně.

„Děkujeme za finanční podporu Nadačnímu fondu Českého rozhlasu z projektu Světluška, bez kterého bychom si tuto skvělou pomůcku nemohli pořídit,“ vzkazuje závěrem vedoucí Zuzana Janků. „I v této pro nás všechny těžké době pomáháte dobrým věcem. Velice si toho vážíme. Jste skvělí!“

Zde najdete reportáž TV POLAR:

Reportáž o zvukové střelbě přinesl také Český rozhlas v regionálním i celostátním zpravodajství. Poslechnout si ji můžete i zde:

Soubory ke stažení

Reportáž Českého rozhlasu 20.  dubna 2020.mp3 Reportáž Českého rozhlasu 20. dubna 2020.mp3 1844 kB

Děkujeme partnerům