Milostivé léto II Vás může zbavit exekucí, pomůže Občanská poradna

26.08.2022 - Nejčastějšími návštěvníky Občanské poradny Charity Opava jsou lidé, kteří se dostali do dluhových problémů. Se složitou finanční situací chce pomoci 35 % všech klientů poradny, tedy každý třetí příchozí. Termíny jako „dluhy“, „exekuce“ či „oddlužení“ se tady skloňují prakticky stále. Nyní se Občanská poradna ve snaze pomoci lidem řešit jejich neutěšenou finanční situaci připojuje k akci s názvem Milostivé léto II.

První akce Milostivé léto se uskutečnila od loňského 28. října do letošního 28. ledna a exekutoři v ní zastavili zatím 42 tisíc exekucí. Prvního Milostivého léta se zúčastnila také Občanská poradna Charity Opava, která se nyní připojuje i k jejímu pokračování. Podle iniciátorů zákona se jedná na dlouhou dobu o poslední šanci zbavit se tímto způsobem státních dluhů.

Akce Milostivé léto se týká pouze fyzických osob, které mají dluh vůči státu a jiným veřejnoprávním věřitelům vymáhaný soudním exekutorem, a vztahuje se pouze na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021. Institut Milostivého léta ovšem nemohou uplatnit osoby v insolvenci a ty, jejichž dluhy se řeší v rámci správní a daňové exekuce, které využívá například finanční úřad nebo Česká správa sociálního zabezpečení. Dále sem nespadají ani majetkové sankce nebo uložené peněžité tresty v rámci trestního řízení za úmyslný trestný čin, pohledávky za výživné a podobně.

„Podmínky, za kterých je možno dluhový problém zvýhodněně vyřešit, ale mohou být pro řadu lidí složité, proto bych doporučila všem, kteří mají dojem, že se jich Milostivé léto II. může týkat, aby se obrátili přímo na naši poradnu,“ vzkazuje Lucie Trunečková z Občanské poradny. „Jejich situace bývá často individuální a proto je potřeba ji rovněž individuálně řešit,“ dodává na vysvětlenou.

Občanskou poradnu můžete vyhledat na Kylešovské ulici č. 10 v Opavě. Jednou měsíčně její pracovníci působí také na kontaktním pracovišti na Obecním úřadě ve Slavkově. Pro posouzení jednotlivých případů je nejvhodnější osobní konzultace, ale je možné se zde s žádostí o pomoc obrátit i telefonicky na tel. číslech 553 616 437 či 731 316 552, nebo emailem na obcanskaporadna@charitaopava.cz. Všechny potřebné informace lze rovněž nalézt v přiloženém letáčku u tohoto článku.

Milostivé léto II. leták.pdf Milostivé léto II. leták.pdf 123 kB