Marie Farná získala Kouzelný klíč

20.04.2007 - Paní Marie Farná, známá básnířka z Opavy, které pomáhá charitní středisko Chráněné a podporované bydlení pro duševně nemocné, obdržela další významné ocenění. V literární soutěži „Kouzelný klíč“ jí členové Unie českých spisovatelů udělili první místo. Pětičlenná porota hodnotila 180 děl od 50 autorů.
Paní Marie Farná, známá básnířka z Opavy, které pomáhá charitní středisko Chráněné a podporované bydlení pro duševně nemocné, obdržela další významné ocenění. V literární soutěži „Kouzelný klíč“ jí členové Unie českých spisovatelů udělili první místo. Pětičlenná porota hodnotila 180 děl od 50 autorů.

Ve středu 28. března proběhlo v Havlíčkově Brodě slavnostní vyhlášení vítězů II. ročníku literární soutěže pro pacienty a zaměstnance psychiatrických léčeben v ČR s názvem „Kouzelný klíč“. Cílem této akce je vytvořit pomyslný literární most spojující léčebny a jejich obyvatele. Prostřednictvím svých literárních děl dávají nahlédnout do svého nitra a my se díky nim dokážeme vcítit do světa duševně nemocných a pochopit jejich trápení i radosti.

„Jsi mocná čarodějka, princezno přeludů, ukazuješ nebe i peklo a člověk uvěří. Tví poddaní položili na obětní oltář zdravý rozum. Slyší, co jiní neslyší, vidí, co jiní nevidí, více cítí a jinak rozumějí.“ Takto popisuje svou nemoc v básni Bohyně Schizofrenie Marie Farná, vítězka II. ročníku této soutěže a držitelka dalších ocenění, např. Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje, 1. ceny v soutěži zdravotně postižených v Plzni nebo 2. ceny v soutěži duševně nemocných v Praze.

Je sympatické že v porotě tentokráte usedli i členové Unie českých spisovatelů - literární kritik a historik Alexej Mikulášek, básníci a překladatelé poezie Vladimír Janovic a Karel Sýs a novináři zabývající se kulturou Taťána Lankašová a Roman Janouch. Hodnotili 180 literárních příspěvků od 50 autorů, rozdělených do dvou kategorií: pacienti a zaměstnanci. Vybrané literární práce všech účastníků budou obsahem připravovaného sborníku Kouzelný klíč – II. ročník literární soutěže pacientů a zaměstnanců PL.

Slavnostního odpoledne se z Charity Opava zúčastnila také vedoucí Linky důvěry Mgr. Ing. Hana Friedrichová. Z besedy o literární tvorbě, zejména o psaní básní a prózy, ji zaujal především Vladimír Janovic, jeden z porotců, když mluvil o rozlišování tří úrovní tvorby: „V první člověk fakticky popíše, co prožívá nebo prožíval. Ve druhé vytvoří umělou skutečnost, něco jako první čtená zkouška na divadle a na třetí úrovni se již objeví umělecká skutečnost. Zde je poznávacím znamením to, že báseň přináší poznání i samotnému tvůrci. Tzn. je tu přítomen tzv. noetický přesah. Vzniká něco nového v rovině poznání - a autor sám z toho není vyjmut! I on se dovídá něco nového a to sám od sebe.“ Druhý přesah, který je přítomen, je přesah ontologický. Nová báseň je kus nové skutečnosti. Pokud vznikne opravdu tvůrčí čin, přibude něco nejen v rovině poznání, ale i v rovině existence. Vytváří se kus nové skutečnosti. A právě takhle se rozvíjela a rozrůstala lidská kultura.

 

Vítězové II. ročníku literární soutěže
pro pacienty a zaměstnance psychiatrických léčeben ČR


V kategorii pacienti se umístili:
1. Marie Farná (Charita Opava)
2. Čestmír Punčochář (PL Bohnice),paní Dagmar Kubičková (PL Bohnice)
3. Johanna Lee Fialová (PL Bohnice),pan Jiří Bryan (PL Bohnice)
4. Marcela Kutajová (PL Bohnice),paní Zuzana. Rohanová (PL Bohnice)
5.Pavel Nováček (PL Červený Dvůr),pan Bohuslav Brodský (PL Kosmonosy)

V kategorii zaměstnanci se umístili:
1. Jitka Gruthalová (PL Dobřany)
2. Vendulka Nejedlá (PL Opařany)
3. Petra Čapková (PL Červený Dvůr)

Marie Farná
J i s t o t y

(ze sbírky Rekvizity Lásky)

Klid je hrdina,
který jde pozpátku
dovyprávět svou pohádku.

Čas jsou hodiny,
dny a vteřiny,
které přicházejí,
právě když odcházejí.

Láska je sdílení,
pohledů mámení
a touha věčná,
proto nekonečná.

Život jsou oblázky,
na cestě otázky,
které tlačí v botě
dokud nezujou tě.

Smrt je nicota,
brána života
z toho dnešního
do toho příštího.

Děkujeme partnerům