Lidé mění miliony svítidel, ta vysloužilá ekologicky likviduje EKOLAMP i naše chráněné dílny

16.02.2022 - Jen za poslední rok si lidé nakoupili 3,8 milionu kusů domácích svítidel a další více než čtyři miliony plánují nakoupit. Dominují zejména malá svítidla, tedy stolní či nástěnné lampy a dekorativní osvětlení. To zároveň znamená, že je zde velké množství starých svítidel, které je zapotřebí ekologicky zlikvidovat. Pomáhá s tím mimo jiné společnost EKOLAMP, díky čemuž se část ekologické likvidace odehrává také v Chráněných dílnách Charity Opava.

Společnost EKOLAMP se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů, svítidel a dalších elektrozařízení a je partnerem našich chráněných dílen. Ve svém průzkumu zjistila, že v současné době se v domácnostech nachází více než 63 milionů různých stropních či nástěnných svítidel, lustrů, lamp a lampiček. „Loni převládal nákup osvětlení do studoven, pracoven a obývacích pokojů. Češi navíc v průzkumu prozradili, že plánují přikoupit ještě dalších 4,2 milionu svítidel,“ shrnuje závěry průzkumu Zuzana Adamcová.

Vysloužilá svítidla je třeba ekologicky recyklovat. Lze je odevzdat k likvidaci jako běžný elektroodpad ve sběrných dvorech obcí či v obchodech s elektrem. Některé z nich pak doputují až do Chráněných dílen Charity Opava, které zajistí jejich ekologickou likvidaci. Práci zde nacházejí téměř výhradně lidé s různými handicapy.

 

 

 

Děkujeme partnerům