Léčba dětských narkomanů je ohrožena

27.01.2005 - LÉČBA DĚTSKÝCH NARKOMANŮ JE OHROŽENA Domov Agapé v Suchých Lazcích u Opavy, který nabízí léčebnou terapii pro dětské narkomany, byl dočasně uzavřen. Na rok 2005 nám nebyla Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky navržena státní dotace na provoz. Za necelé tři roky od založení jsme přitom v Domově Agapé pomohli více než čtyřem desítkám dětí, které propadli drogám. Do komunity bylo během dvou a půl let přijato celkem pětačtyřicet dětí z různých měst České republiky v průměrném věku 14 let. Na provoz střediska s kapacitou dvaceti klientů stačilo jen pět milionů korun ročně.
Domov Agapé v Suchých Lazcích u Opavy, který nabízí léčebnou terapii pro dětské narkomany, byl dočasně uzavřen. Na rok 2005 nám nebyla Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky navržena státní dotace na provoz. Za necelé tři roky od založení jsme přitom v Domově Agapé pomohli více než čtyřem desítkám dětí, které propadli drogám. Do komunity bylo během dvou a půl let přijato celkem pětačtyřicet dětí z různých měst České republiky v průměrném věku 14 let. Na provoz střediska s kapacitou dvaceti klientů stačilo jen pět milionů korun ročně.

"Pravděpodobným důvodem pro nenavržení dotace pro projekt je nízký měsíční počet klientů a tím jeho vysoká nákladnost. Nedomníváme se však, že celkový počet přijatých klientů za dobu existence je nízký. Kvalitu projektu dokládá také zvyšující se počet dětí, které se po ukončení pobytu v našem zařízení, úspěšně zařadili do společnosti. Měsíční počet klientů je ovlivněn mimo jiné tím, že pro mnohé z kurátorů v naší republice je zvykem umísťovat děti, které užívají drogy, do výchovných ústavů. Zde však není možno řešit problematiku užívání drog. Narážíme vlastně na současnou legislativu, která dostatečně neřeší léčbu závislosti nezletilých na drogách", řekla Renáta Hoffmannová, vedoucí Domova Agapé.

V tuto chvíli bojujeme o udržení Terapeutické komunity Domov Agapé a věříme, že nalezneme řešení, jak provoz znovu rozjet. Potřebujeme však překlenout období, kdy se projekt nachází zcela bez finančního zajištění. Oslovujeme naše dárce a sponzory a obracíme se také na vás s prosbou o jakoukoli finanční podporu. Můžete přispět na účet: 154871941/0300 u ČSOB, a. s. variabilní symbol 45.

V případě, že by se nepodařilo provoz Terapeutické komunity obnovit, použijeme peníze z tohoto účtu na provoz projektů, ve kterých se věnujeme znevýhodněným lidem a dětem.

Uvědomujeme si, jak důležitá je podpora veřejnosti, proto Vás touto cestou prosíme a zároveň Vám předem děkujeme za jakoukoli aktivitu či intervenci, která by mohla přispět ke zlepšení situace.

Děkujeme partnerům