Krajská dotace umožnila hospici nákup drahého materiálu

09.01.2024 - Přes dvě stovky lidí mohly v loňském roce na Opavsku odejít na věčnost v domácím prostředí obklopeny svými blízkými díky péči mobilního hospice Charity Opava Pokojný přístav. Odbornou komplexní paliativní péči jim zajistil profesionální tým zdravotních sester a lékařů disponující potřebným technickým vybavením, které je nutné ke kvalitnímu zajištění péče o umírající.

Multidisciplinární tým rovněž disponuje speciálními léky a zdravotnickým materiálem, který ovšem často nehradí zdravotní pojišťovny. Na jejich nákup loni hospici přispěl částkou 300 tisíc korun Moravskoslezský kraj z Dotačního programu na podporu hospicové péče na rok 2023 v projektu s názvem Doma až do konce.

Specializovaná paliativní péče vyžaduje u pacientů v terminálním stavu aplikaci různých léčiv, která zmírňují nepříjemné vedlejší příznaky onkologických chorob v posledním stadiu. Finanční zajištění provozu mobilního hospice je přitom velmi náročné. „Snažíme se klientům zajišťovat kvalitní specializovanou paliativní péči moderními způsoby, například pomocí speciálních dávkovačů, které umožňují podávat klientům léky proti bolesti plynule po celý den. Během několika let fungování domácí hospicové péče jsme se přesvědčili o tom, že kontinuální podávání opioidů zvyšuje komfort pacientů, kteří nemusejí být trvale upoutáni na lůžko,“ říká vedoucí mobilního hospice Eva Mertová. A dodává, že tento přístroj nyní sestry využívají také při nepřetržitém podávání léků na léčbu dušnosti nebo zvracení, díky čemuž nemusí být pacient obtěžován neustálou aplikací injekcí. „Mnoho našich klientů má též rozsáhlé nádorové rány s rozpadem tkáně, při kterých je vysoká spotřeba převazového materiálu,“ pokračuje Eva Mertová s tím, že právě nákup tohoto materiálu kryje Pokojný přístav také z dotace Moravskoslezského kraje.

„Na konci společné péče rodiny a celého multidisciplinárního paliativního týmu může klient služby odejít z tohoto světa důstojně, v klidu a v kruhu rodiny,“ uzavírá Eva Mertová s poděkováním kraji za důležitý příspěvek k této jejich službě.

Děkujeme partnerům