Konference "Krize jako výzva" má již obsazenu kapacitu

09.05.2017 - Co tě nezabije, to tě posílí… I tak by mohlo znít motto konference, kterou připravila na pátek 19. května pro laickou i odbornou veřejnost Charita Opava pod názvem „Krize jako výzva“. Zájem o účast na konferenci je velký a kapacita více než stovky účastníků se bohužel krátce po vyhlášení naplnila.

Co tě nezabije, to tě posílí… I tak by mohlo znít motto konference, kterou připravila na pátek 19. května pro laickou i odbornou veřejnost Charita Opava pod názvem „Krize jako výzva“. Zájem o účast na konferenci je velký a kapacita více než stovky účastníků se bohužel krátce po vyhlášení naplnila. Charita Opava již proto nemůže přijímat další přihlášky.   

Krizovým situacím se v životě nevyhne žádný z nás. A ačkoli krizi vnímáme jako výrazně negativní jev, nabízí chystaná konference trochu jiný pohled. „Termín krize se používá pro označení těžké, rozhodující chvíle, obtížnou situaci, tíseň nebo zmatek. Krize je ale také vždy šance, může být příležitostí začít něco nového,“ přibližuje hlavní ideu konference Lucie Vehovská z Charity Opava. „Účastníkům chceme ukázat, že krize může také být i začátkem něčeho dalšího, lepšího, že z ní můžeme vyjít posíleni. Ale také upozornit, že v této složité době, která může potkat každého z nás, nemusíme být sami. Že zde existují odborníci a služby, které nás tímto obdobím mohou provést a pomoci nám ho zvládnout a překonat.“

Cílem konference je pohlížet na jednotlivé aspekty krize z pohledu různých profesí a přiblížit veřejnosti formy pomoci, na které se může v krizi obrátit. Během dne tak budou představeny příspěvky odborníků různých profesí, slovo dostane pořádající tým sociální služby Fénix – krizové pomoci Charity Opava, dále Krizové centrum v Ostravě Kriceos, Bílý kruh bezpečí, vězeňský kaplan, klinický psycholog detenčního ústavu a další. Podrobný program najdete v příloze.

Konference, která se uskuteční v prostorách kulturního domu v Psychiatrické nemocnici v Opavě na Olomoucké ulici 88, bude probíhat od 9 do 15.30 hodin, ale protože je určena nejen odborníkům, ale také sociálním pracovníkům různých služeb či studentům i laické veřejnosti, bude rozčleněna do několika samostatných tematických bloků, oddělených přestávkami. Zájemci o danou problematiku tedy mohou absolvovat celou konferenci, nebo si vybrat jen ten blok, který je zajímá. Na konci každého bloku totiž bude vždy ponechán prostor pro diskuzi a dotazy návštěvníků, kteří budou mít možnost také připojit vlastní postřehy k danému tématu.

Vstup na konferenci „Krize jako výzva“, kterou pořádá Charita Opava v rámci celoroční akce „Charita Opava pomáhá..“ je bezplatný. Pro účastníky je možno vystavit certifikát o účasti a započíst tak konferenci do povinného vzdělávání podle zákona o sociálních službách. Podrobnější informace najdete v příloze "pozvánka". Dalším rezervacím již ale bohužel z důvodu naplnění kapacity sálu nemůžeme vyhovět.

Co je krize: Krize je jakákoliv tíživá životní situace, s níž si nevíme rady. Je to situace, která přesahuje naše obvyklé možnosti a mechanismy řešení nesnází. Člověk při ní zažívá stavy bezvýchodnosti, zoufalství, vyčerpanosti, bezmoci... Má pocit, že už si "sáhl na dno".

Co může krizi způsobit: Krize může vzniknout z různých příčin, například: - smrti či ztráta blízké osoby, vážná nemoc, ztráta či změna zaměstnání, zadlužení, svatba, narození dítěte, rozchod, klimakterium, nedostatek bezpečí, citových podnětů, hledání identity, samota, extrémní děsivé prožitky jako autonehoda, sexuální útok, napadení, sebevražda blízkého, povodně, požáry, kriminalita...

Jak se krize může projevit: Nejčastěji se mohou objevit: - pocity zranitelnosti, ohrožení, nedostatek kontroly nad situací, ochromení, strach, úzkost, plačtivost, podrážděnost či návaly hněvu, lekavost, únava, změny v pracovní výkonosti, obtíže s koncentrací, změny ve vztazích, rodině, sexualitě, potíže se spánkem, s jídlem a pitím, tělesné obtíže (např. bušení srdce, bolesti zad, žaludku apod.).

Děkujeme partnerům