Komunitní plán a Potěmkinova vesnice - zveme na přednášku!

05.05.2016 - Přednáška pedagožky Slezské univerzity Jany Žáčkové a méně formální debata o smyslu tzv. komunitního plánu v Opavě se uskuteční ve středu 11. května dopoledne. Akci pořádá pod mírně provokativním názvem „Komunitní plán nesmí být Potěmkinova vesnice“ Charita Opava v rámci celoročního setkávání s občany pod názvem „12 inspirací pro Opavsko“.

Přednáška pedagožky Slezské univerzity Jany Žáčkové a méně formální debata o smyslu tzv. komunitního plánu v Opavě se uskuteční ve středu 11. května dopoledne. Akci pořádá pod mírně provokativním názvem „Komunitní plán nesmí být Potěmkinova vesnice“ Charita Opava v rámci celoročního setkávání s občany pod názvem „12 inspirací pro Opavsko“.

Mgr. Jana Žáčková, PhD., která před lety pracovala v Charitě Opava, je vedoucí Centra sociálního podnikání Ústavu veřejné správy a regionální politiky Slezské univerzity v Opavě a dlouhodobě se věnuje právě problematice komunitního plánování.

Komunitní plánování je metoda, která má umožnit plánovat sociální služby tak, aby co nejvíce odpovídaly potřebám občanů města. Cílem komunitního plánování je udržet a rozvíjet efektivního systému sociálních služeb v Opavě s využitím dostupných zdrojů a také umožnit občanům podílet se na procesu plánování těchto služeb. Komunitní plán zvyšuje efektivitu investovaných finančních prostředků, protože by se díky němu měly vynakládat jen na ty služby, které jsou skutečně potřebné.

Podstatou komunitního plánování sociálních služeb je tedy partnerství mezi veřejnou správou, státními či neziskovými poskytovateli služeb, jejich uživateli a širokou veřejností. Nástrojem komunitního plánování je tzv. komunitní plán - dokument, který je výsledkem vyjednávání mezi všemi účastníky procesu, odpovídá místním podmínkám, potřebám a stanoví cíle a priority rozvoje sociálních služeb v daném městě. V rámci komunitního plánování města Opavy se v současnosti schází šest pracovních skupin a koordinační skupina: Osoby se sociokulturním znevýhodněním, Děti, mládež, rodina, Osoby se zdravotním znevýhodněním, Osoby s duševním onemocněním, Osoby se specifickými sociálními problémy a Senioři.

Do Schösslerova salónku Obecního domu v Opavě, kde se setkání uskuteční od 10 hodin, jsou tak zváni všichni zájemci z řad odborné veřejnosti, studentů i občanů. Přednášku pořádá Charita Opava ve spolupráci k Opavskou kulturní organizací, vstup je zdarma.

Děkujeme partnerům