Koledování v Neplachovicích

03.02.2010 - O tom, jak se koledovalo v Neplachovicích, nám napsala paní Jana Čechová

Již desátý rok jsme zpívali u vašich dveří „My tři králové jdeme k vám“. Letos koledovalo v Neplachovicích šest skupinek s vedoucími, kterými byly Vlaďka Schreierová a Markéta Tyllová, Jana Moslerová, Blažena Wertichová, Věra Ondrušáková, Ivana Vaňková a Jana Čechová, v části Zadky pak s jednou skupinkou koledovala Marie Bílková.

V sobotu 9. ledna po obědě jsme s pomocí starosty a Dany Schreierové oblékali koledníky do „královského“ a koruny připevnili tak, aby nepadaly. Černění Baltazarů obstaral jako každoročně starosta obce Jiří Čech, požehnání na naši charitativní cestu nám v kostele udělil otec Luboš. A pak jsme již vyšli po naší zasněžené vesnici a po čtyři hodiny jsme koledovali od domu k domu, rozdávali malé dárečky, psali na dveře a prosili o pomoc pro lidi v nouzi.

Děkujeme vám všem, kteří jste do pokladniček přispěli a kteří jste umetli cestičky k vašim domovům a vlídně nás přijali, protože i svatý Petr nám poslal dárek v podobě hromad sněhu. Na závěr našeho putování promrzlé a unavené koledníky čekala vyhřátá kulturní místnost a teplý čaj. Připravil nám jej starosta Jiří Čech s paní Danou, kteří trpělivě čekali na náš návrat.

Po rozpečetění pokladniček jsme počítali peníze. V Neplachovicích jsme vykoledovali 26 160 korun a v části Zadky 4 620 korun, které jsme poté odevzali Charitě Opava.

Děkuji za vše všem Jana Čechová