Koledníci se v kině Mír radovali z úspěšné Tříkrálovky

06.02.2024 - Výbuchy smíchu, nadšení, překvapení i radosti otřásaly v úterý 6. února odpoledne opavským kinem Mír. Není se co divit, vždyť se tady sešlo několik stovek malých i větších koledníků, aby se společně ohlédli za letošní Tříkrálovou sbírkou, zúčastnili se vyhodnocení soutěží, dramatických losování o ceny a shlédli jako odměnu také francouzský animovaný film Nina a ježkovo tajemství.

„Určitě jste během tříkrálového koledování slyšeli spoustu hezkých slov,“ přivítala přítomné Tereza Smolková, která setkání králů a královen moderovala. Z plátna pak koledníky pozdravil v předtočeném klipu kněz Marek Orko Vácha a z pódia naživo koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Hanušová, která všem poděkovala za jejich nasazení, díky kterému se letos na Opavsku vybralo rekordních 2 767 351 korun.

Pak už začalo tolik očekávané losování a odměňování. Nejprve přišli na řadu dospělí koordinátoři skupinek, z nichž byli vylosováni tři šťastlivci, jimž Charita Opava jako poděkování věnovala poukazy do svého Masážního centra. Jsou to Martin Strak, Veronika Němčíková a Barbora Rezbáriková.

Pak byli chvíli v napětí ti, kteří poslali své fotografie do soutěže o nejlepší tříkrálové foto. Ty nejzdařilejší vybírala ze sedmdesátí snímků odborná komise, jejíž členové Jan Petkov a Petr Kubesa také vyhlásili výsledky. Zvláštní cenu komise získala Šárka Bräuerová z Vlaštoviček, třetí místo obsadil Petr Michalčík z Velkých Hoštic, druhé místo Zuzana Šindelářová z Jamnice a vítězem se stala Michaela Špičáková z Nového Dvora. Ocenění autoři si odnesli knižní poukázky a jejich snímky budou také zveřejněny v týdeníku REGION OPAVSKO, který byl patronem soutěže.

Následovalo očekáváné losování o hodnotné ceny, které Charitě Opava dodali sponzoři. Nejprve to byly stavebnice Lego, jejichž šťastní majitelé byli vylosování z osudí s lístky se jmény menších koledníků. Jsou to Mikuláš Špilháček, Jakub Pudich, Rozálie Kaděrová, Matouš Mandell, Tereza Veverková, Sofie Madera, Eliška Vaňková, Richard Musila, Kateřina Volná a Vanesa Havlíková. Skutečná vřava nastala poté, co začalo losování o stavebnice Lego pro přítomné koledníky v sále. Nejprve se vylosovalo číslo řady, poté číslo sedadla. Za velkého jásotu a křiku si nakonec po tomto losování odnesli ceny Jan Homola, Dominik Fildán, David Střelec, Amálka Šoltysová, Vanesa Klepková, Jakub Řeháček, Rozi Vicherková, Matěj Beránek, Anastázie Kupčíková a malý Vojtíšek, který si v rozrušení z výhry nemohl vzpomenout na své příjmení.

Adrenalin vystoupal při losování o hodnotnou elektroniku pro větší koledníky. A tady jsou výsledky: Power banky si odnáší Eliška Herudková a Eliška Kotrlová, reproduktory značky Lamax Viktor Borovjak a Gabriel Moravec a sluchátka Xiaomi Redmi Laura Marynčáková. Asi největší rozruch v sále vyvolalo losování o tři hlavní ceny, kterými byly mobilní telefony. Štěstí se usmálo na Amálii Vitáskovou, která si odnáší tmavomodrou Motorolu, nové majitele Mikuláše Richtu a Damiena Lagarde získaly mobily značky Samsung.

Na závěr zhodnocení ještě Marii Hanušové i všem koledníkům za úspěšnou sbírku poděkoval ředitel Charity Opava Jan Hanuš. „Smekám před Vámi a tleskávám Vám, Charita Opava se v současné době stará asi o čtyři tisíce lidí, těm všem budou Vámi vykoledované peníze pomáhat,“ vzkázal koledníkům.

Tříkrálová sbírka 2024, která byla opět oslavou vzájemného setkávání pro dobrou věc, je za námi. Charita Opava ještě jednou děkuje všem, kteří se do ní zapojili, a začíná se pomalu chystat na Tříkrálovou sbírku 2025.