Klub sv. Anežky se uchází o májové dárcovské SMS

04.05.2006 - Klub sv. Anežky, denní stacionář pro seniory je jedno z mnoha zařízení Charity Opava. V klubu poskytujeme služby soběstačným i nesoběstačným seniorům i mladším lidem z Opavy a okolí. Tito lidé pro své tělesné nebo duševní problémy již nemohou být sami doma a potřebují péči druhých nebo se cítí osamocení, ztrácí sociální kontakty a potřebují tzv. „mezi lidi“.

Stacionář nabízí pestrou škálu služeb, mezi které patří různé druhy dopomoci, jako je např. dopomoc při přepravě, při udržování osobní hygieny, podávání časovaných léků během pobytu, dopomoc při převlékání, jednoduchá kondiční a dechová cvičení pro udržení kondice uživatele.

Důležitou složkou naší práce je naslouchání uživateli a rozhovor s ním. Ve stacionáři probíhá každodenně aktivizace spojená s psychosociální rehabilitací. K tomu využíváme různé druhy aktivit, jako je pracovní činnost. Výrobky potom zdobí zdi našeho zařízení a uživatelé jsou rádi, když návštěvy obdivuji, jak jsou ruce našich starších spoluobčanů šikovné.

Hlavní částí aktivizace je trénování paměti, které probíhá 2x týdně, a je u uživatelů velice oblíbené. Trénování paměti jsou různé hrátky s písmeny, se slovy, kvízy, poznávací hry a v nemalé řadě vzpomínání. Tato aktivita je zajímavá nejen pro seniory, ale také pro zaměstnance, protože zde dochází ke vzájemnému obohacení. Nelze opomenout i duchovní služby. Pravidelně přicházejí mezi naše seniory bratři od Minoritů, kteří v rodinném prostředí, které stacionář vytváří, udělují svátosti a slouží mše svaté. O dopoledních aktivizačních programech by se dalo psát hodně dlouze, nabídka je pestrá a patří do ní mimo již zmíněného i sportovní a pohybové hry, společenské akce, stolní hry, různé hudební programy, vycházky a výlety do blízkého okolí.

Klub sv. Anežky, denní stacionář pro seniory má již 11-ti letou tradici, což svědčí o tom, že služby se zde provádějí kvalitně a senioři jsou zde spokojeni.

Klub najdete na Masarykové ulici č. 39 (v prostorách minoritského kláštera - průjezd z hlavní silnice).

Jana Řehulková, vedoucí Klubu sv. Anežky

Klienty Klubu sv. Anežky můžete v květnu podpořit zasláním dárcovské SMS ve tvaru:
DMS
(mezera)CHARITAOPAVA na číslo 87777. Děkujeme!