Klientům již deset let pomáhá Postní almužna občanů Služovic a Vrbky

21.03.2022 - Kdyby se všechny potraviny a sanita, kterou za devět let vybrali obyvatelé obcí Služovice a Vrbka pro klienty Chráněného a podporované bydlení pro duševně nemocné seskládaly na jedno místo, zaplnily by zcela jistě jednu velkou dodávku. Sbírka, kterou organizuje pravidelně v postní době pod názvem Postní almužna Občanské sdružení Služovice a Vrbka, právě vstupuje do jubilejního desátého ročníku

Už devět let si pravidelně každý měsíc klienti Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné s vděčností vzpomenou na občany obcí Vrbka a Služovice. „Výnosy sbírky totiž klientům přidělujeme postupně během celého roku a využijeme je do posledního kousku,“ vysvětluje vedoucí Chráněného a podporovaného bydlení Kateřina Víchová a dodává, že sbírka je pro ně skutečně velkou pomocí. „Naši klienti na tom jsou vinou své nemoci po finanční stránce špatně, musí často vyjít z životního minima. Často si nemůžou například koupit potřebné hygienické přípravky, aby ušetřili byť jen patnáct korun na městskou hromadnou dopravu,“ popisuje Kateřina Víchová podmínky, v nichž musí někteří klienti vyžít. „Právě pro ně je každoroční pomoc ze Služovic a Vrbky skutečně velmi cenná a váží si jí,“ dodává.

Díky dlouhé tradici mají ve Služovicích a Vrbce sbírku naprosto profesionálně zorganizovanou. „Na základě seznamu potřebných potravin a drogistického zboží, který připraví v Chráněném a podporovaném bydlení, vyhotovíme letáček, který je distribuován do všech domácností,“ popisuje místostarosta obce Tomáš Barč, který sbírku tak jako v předchozích letech pomáhá organizovat i letos. „Lidé pak přinášejí potraviny a různé drogistické zboží, které ve středisku nejvíce potřebují a které vydrží po celý rok,“ dodává. Z jídla to jsou především trvanlivé potraviny jako těstoviny, rýže či polévky ze sáčku, různé konzervy hotových jídel, paštiky, sterilizovaná zelenina, ale také kečup, cukr či marmeláda. A určitě zde vezmou zavděk také nějakými sladkostmi na přilepšenou, například různými sušenkami a oplatky a také čajem a kávou. V drogistickém zboží zase převládají WC čističe, sprchové gely, tekuté mýdlo a prostředky na mytí podlahy.

„Občas se nám dostane pomoci od různým lidí či organizací, ale Sdružení obcí Služovice a Vrbka je jediné, které na nás myslí pravidelně a už tak dlouho. Je to obdivuhodné a velmi si toho vážíme,“ vzkazuje ještě jednou Kateřina Víchová.

Děkujeme partnerům