Klienti Vlaštoviček běželi večerní běh pro Světlušku

05.10.2022 - Nasadili si na hlavu čelovku a poté, co se setmělo, vyběhli spolu s desítkami dalších lidí do Městských sadů závodit. Letošního Večerního běhu pro Světlušku se v Opavě spolu s doprovodem zúčastnili také klienti Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené.

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá těžce zrakově postiženým a v minulosti již mnohokrát podpořil také Dům sv. Cyrila a Metoděje. Benefiční běh pro tuto nadaci probíhá už řadu let v mnoha městech České republiky, v Opavě ho stejně jako loni zorganizoval turistický oddíl Kadao.

Účastníci běželi ztemnělým parkem s vypnutým veřejným osvětlením a kromě samotného závodu pro ně byl v Městských sadech připraven i bohatý doprovodný program i občerstvení. Vystoupily skupiny Poppers a Jarem být a na řadě míst si mohli lidé vyzkoušet aktivity přibližující život nevidomých, například stolní tenis pro nevidomé, tandemová kola nebo nejrůznější kompenzační pomůcky. „Velký zájem vzbudil náš stan, ve kterém si mohli návštěvníci pod vedením Vaška Burdy vyzkoušet zvukovou střelbu, tvořily se před ním dlouhé fronty,“ říká vedoucí Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků.

Klienti Vlaštoviček běželi závod již podruhé. „A byl to pro ně velký zážitek, už teď se těšíme na další ročník,“ dodává Zuzana Janků.

Dodejme ještě, že vedle Vlaštoviček zde Charitu Opava reprezentovali také klienti Radosti se svou pojízdnou Kavárnou pro Radost.

Děkujeme partnerům