Klienti si na zámku v Raduni užili skvělý Den pro Charitu Opava (+ reportáž TV NOE)

16.06.2020 - Skvělou prohlídku raduňského zámku i jeho nejbližšího okolí si v pondělí 15. června užili klienti tří středisek Charity Opava. Speciální výklad pro klienty Mravenečku, Radosti a Domu sv. Cyrila a Metoděje připravili zaměstnanci zámku v čele s kastelánkou Markétou Kouřilovou.

Kastelánka Markéta nejprve v 9 hodin všech přibližně šedesát klientů i s jejich doprovodem přivítala před zámkem, aby si pak jednotlivé skupiny rozebrali průvodci. Prohlídky byly totiž připraveny speciálně s ohledem na různé handicapy, a tak se se zámkem i jeho okolím mohli po svém seznámit nevidomí či slabozrací klienti Domu sv. Cyrila a Metoděje, klienti Mravenečku, kteří se pohybují pouze na vozíčku, nebo klienti s mentálním či duševní postižením, kteří docházejí do střediska Radost.

Prohlídky, kterým přálo krásné počasí, pak završila v zámecké oranžerii vernisáž výstavy vítězných snímků fotosoutěže Můj svět, kterou pořádá Charita Opava pod patronací prof. Jindřicha Štreita pro zaměstnance, dobrovolníky a klienty Charit České republiky. A protože mezi oceněnými bylo i několik klientů Radosti, patřilo slavnostní přestřižení pásky, kterého se zúčastnil také ředitel Charity Opava Jan Hanuš, právě jim. Výstava zde bude k vidění až do konce srpna.

„Byl to opravdu skvělý zážitek, děkujeme za něj,“ poděkovala na závěr za všechny klienty kastelánce Markétě Kouřilové nevidomá Iveta Dunková z Vlaštoviček. „Byla jsem z toho trochu nervózní, protože člověk bez zkušeností neví, jak se k lidem s různým postižením chovat,“ popisuje kastelánka Markéta. „Nakonec jsem zjistila, že úplně normálně, jako publikum byli velmi pozorní a bezprostřední, bylo to pro nás všechny velmi milé a také poučné,“ dodává s tím, že první Den pro Charitu Opava bude mít na raduňském zámku zcela jistě pokračování. „Už teď vymýšlíme zpestření pro další ročník,“ dodává.

Podívejte se, jak tuto zdařilou akci zachytil pro TV NOE redaktor Martin Žucha:

Z odkazu níže si také můžete pustit reportáž Martina Knitla, kterou 16. června odvysílal Český rozhlas Radiožurnál.

Soubory ke stažení

Den pro Charitu Opava na zámku v Raduni.mp3 Den pro Charitu Opava na zámku v Raduni.mp3 1433 kB

Děkujeme partnerům