Je obálka v ledničce nesmysl? Naopak - seniorům může zachránit život

19.05.2020 - Jméno, věk, nemoci, užívané léky nebo třeba alergie. To vše jsou informace, které mohou záchranářům či hasičům při zákroku pomoci zachránit ohroženému člověku život. Jak je ale rychle získat, když například zasahují v bytě seniora, který žije sám? Nyní by je měli u každého seniora v celém kraji ihned a bez prodlení najít v ledničce.

Právě tam by se totiž měla nacházet takzvaná IN.F.Obálka obsahující vyplněné formuláře s údaji, které pomůžou lékařům a hasičům rychleji se zorientovat ve zdravotním stavu seniora. Proč právě v ledničce? Ta totiž nejlépe odolává ohni či vodě. Název projektu IN.F.Obálka znamená „INformace jako Forma Ochrany“.

IN.F.Obálka obsahuje plastovou obálku, formulář k vyplnění, informační leták s návodem vyplnění a informační samolepku na dveře z vnitřní strany bytu nebo magnetku na lednici. Obálku s osobními informacemi pro záchranáře bude mít v ledničce přes 60 tisíc seniorů v Moravskoslezském kraji. Grafiku obálek, letáků i magnetek a samolepek navrhl Tomáš Rychlý z Chráněných dílen Charity Opava, které zároveň vyrobily a zkompletovaly přibližně polovinu z 60 tisíc obálek.

O IN.F.Obálkách jsou informovány všechny složky záchranného systému, jejichž zástupci také pomáhali určit jejich podobu a obsah. „Nejsou výjimkou situace, kdy naši zdravotníci přijedou k zásahu a o dotyčném nevědí nic. Teď, když uvidíme samolepku IN.F.Obálka, bude stačit sáhnout do lednice. Informace o lécích, které pacient bere, o alergiích, kterými trpí, nebo jakékoliv další upozornění, nám pomohou určit nejvhodnější způsob ošetření,“ říká ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř. V obálce budou také kontakty na blízké osoby, které mohou záchranáři ihned informovat.

V Opavě proběhla distribuce přes pracovní skupiny komunitního plánování. „Charita Opava je rozdává klientům terénních služeb, pomáháme jim také s vyplňováním,“ říká manažerka sekce služeb seniorům a zdravotnických zařízení Petra Thiemlová. „Lidé si pochvalují, že v případě potřeby mají informace na jednom místě,“ dodává.

Děkujeme partnerům