Jaktař se ozdobil do vánočního, rozsvítil se charitní betlém (+ repo České televize)

04.12.2023 - Originální dřevěný betlém vyrobený zaměstnanci a klienty Charity Opava už zdobí Jaktař. Pod starou lípou v zatáčce směrem na točnu na ulici Přemyslovců ho s velkou slávou v pondělí 4. prosince v 17 hodin rozsvítil primátor Opavy Tomáš Navrátil za bohaté účasti značné části obyvatel Jaktaře.

Impuls k dosud chybějící vánoční výzdobě Jaktaře dali místní občané opavské radnici, která následně oslovila Charitu Opava, jejíž pracovníci betlém vyrobili společně s klienty s mentálním znevýhodněním ze sociálně terapeutické dílny Radost. Slavnostní setkání proto otevřela vedoucí Radosti Lucie Švejdíková slovy „Toto je náš dárek pro Vás, obyvatele Jaktaře“. Primátor Tomáš Navrátil poté, co všechny pozdravil, předal Janu Hanušovi dárek pro klienty Charity Opava. „Dnes jsem měl jednání s firmou Mondelēz a tak můžu Vašim klientům předat tuto ohromnou Fidorku, uvnitř které je deset kilogramů sladkostí,“ ozřejmil primátor obsah velké kulaté papírové sušenky Oreo.

K povznesené náladě přispělo vánoční vystoupení ženského kvarteta „Každý Zpívá Tak Jak Umí“ a o občerstvení se přes značný mráz postarali klienti Radosti se svou Pojízdnou kavárnou pro Radost. Ti výjimečně podávali kromě kávy také alkoholický i nealkoholický punč, který šel tak na odbyt, až se až do dna vypily obě dvě připravené várnice.

Velká účast jaktařských občanů nakonec inspirovala Jana Hanuše, aby všechny pozval na další setkání u nového betlému, na němž si místní budou moci společně zazpívat koledy. „Termín včas oznámíme na našich sociálních sítích a na webu Charity Opava, kromě toho místním také dáme do schránek letáčky. A slibuji, že tentokrát bude punče dostatek,“ pozval všechny Jan Hanuš, čímž dost možná začala v Jaktaři nová vánoční tradice.

---------------------------------------------------------------------------

Zaměstnanci Radosti spolu s klienty museli navíc hned ráno zvládnout přímý šestiminutový vstup do vysílání ČT 24. Přímý vstup do Studia 6 najdete zde, příspěvek o jaktařském betlému začíná v čase 51:30 min.

Studio 6 | Česká televize

Reportáž přinesly v úterý 5. prosince Události v regionech, najdete ji po rozkliknutí odkazu níže v čase 18.18 minut:

Události v regionech 5. prosince 2023