Jaktař bude zdobit betlém z Charity Opava, rozsvítíme ho 4. prosince (+ repo TV POLAR)

29.11.2023 - Pokud chtěli v předešlých letech obyvatelé Jaktaře při procházce během adventního a vánočního času potěšit své děti či sami sebe pohledem na slavnostní rozsvícenou výzdobu, museli se vypravit až do centra města. Letos to bude jinak. Na popud místních občanů pro ně totiž připravili klienti Charity Opava za přispění Magistrátu města Opavy krásný betlém, který bude umístěn na paloučku v zatáčce naproti pneuservisu Prejda. Slavnostní rozsvícení se chystá na pondělí 4. prosince v 17 hodin.

Na základě žádostí občanů Jaktaře o vánoční výzdobu se Hláska obrátila na Charitu Opava. „Chtěli jsme oslovit některou z místních firem či organizací, a Charita Opava má v Jaktaři své ředitelství,“ vysvětluje vedoucí odboru opavského primátora Jana Foltýsová. A tak se nakonec do výroby originálního betlému, kterou zafinancovalo město Opava, pustili zaměstnanci a především klienti Charity Opava.

Betlém je výsledkem součinnosti dvou charitních středisek. Postavy svaté rodiny vyřezali na speciálním laseru zaměstnanci Chráněných dílen Charity Opava. Zbytek už ale museli zvládnout klienti sociálně terapeutické dílny Radost pod vedením vedoucího dřevařské dílny Petra Kubesy. „Výslednou podobu jsme vybírali z několika návrhů, musela být totiž přiměřeně jednoduchá na zpracování, aby ji zvládli vyrobit i naši klienti s handicapem. Zároveň jsme potřebovali, aby byla nejen funkční, ale také dostatečně bytelná a ustála například poryvy větru. No a samozřejmostí bylo, že musí být také krásná,“ popisuje Petr Kubesa.

Nakonec zvítězila předloha ve tvaru trojúhelníku, který je tvořen pěti velkými dřevěnými částmi včetně podlážky, a je tak jednoduše rozebíratelný, díky čemuž se bude moci po uskladnění používat i další roky. Betlém se v Radosti vyráběl celkem třicet dnů a na jeho výrobě se postupně podílelo sedmnáct klientů Radosti. Součástí jejich práce, na kterou jsou právem pyšní, bylo také natření postav svaté rodiny fasádní barvou, díky které budou moci vzdorovat nepřízni počasí.

Zadní stranu betlému pak bude vyplňovat plachta s obrázkem evokujícím chlév. „Protože betlém vznikl díky iniciativě lidí z Jaktaře, hledal jsem motiv na plachtu právě v této městské části. A nakonec jsem tu správnou předlohu našel na staré zdi jachtařského hřbitova,“ dodává Petr Kubesa, který je autorem fotografie. Místní lidé tak budou moci díky tomuto spojení betlém považovat skutečně za svůj.

Termín slavnostního rozsvěcení betlému byl na 4. prosince vybrán proto, aby se nepřekrýval s rozsvícením vánočního stromu na Dolním náměstí. Spolu s betlémem bude vánočně osvětlená také kaplička uprostřed kruhového objezdu v Jaktaři, takže nová slavnostní výzdoba kromě místních potěší i řidiče aut směrem na Bruntál a Krnov.

Podívejte se, jak o betlému z Charity Opava referovala v sobotu 24. listopadu TV POLAR:

Děkujeme partnerům