Jak se dívají na televizi lidé, kteří nevidí?

13.07.2020 - Velkou radost mají obyvatelé chráněného bydlení ve Vlaštovičkách a U Trojice v Opavě z toho, že zde díky dotaci mohli vyměnit televizní antény byli tak připraveni na změnu vysílání ze standardu DVB T na DVB T2. Možná Vás to překvapí – většina z nich je nevidomá, tak jakápak radost z televize? Jak se vlastně mohou nevidomí „dívat na televizi“?

Na to se klientů Vlaštoviček zeptala vedoucí tohoto střediska Charity Opava Zuzana Janků. U každého to bylo trochu jinak, ale většinou uváděli, že jsou na televizi, která je pro ně součástí životního stylu, zvyklí odmalička. Na televizi se dívali jejich rodiče a jim to již zůstalo. Vnímají, že z televize získávají spousty informací, díky kterým vědí, co se děje v České republice i ve světě. Číst noviny s pomocí techniky zvládnou jen ti, kteří mají zbytky zraku, ale zprávy v televizi mohou sledovat všichni.

Kromě zpráv ale klienti rádi sledují také různé dokumenty, díky kterým se mohou vzdělávat. „I když například nikdy neviděli hada, rádi se dozvědí, čím se živí, v jakých podmínkách žije a podobně. Klientky mají zase rády své oblíbené pořady o vaření či pořady s praktickými radami, které samy mohou využít. Pro muže jsou naopak logicky mezi televizními pořady nejoblíbenější sportovní přenosy,“ popisuje Zuzana Janků. Velkému zájmu všech se těší cestopisy, díky televizi se tak dostanou do míst, o kterých mnohdy ani nevěděli, že existují.

„Sledování televize má ale také pozitivní vliv na zdraví našich klientů, především na psychické,“ dodává Zuzana Janků. Náladu jim zlepšují zábavné pořady, a když jsou třeba unaveni z práce, mohou u televize jen tak relaxovat a zapomínat na starosti běžného dne či problémy spojené s jejich handicapem.

Poslech televize také podle zjištění Zuzany Janků snižuje pocit osamělosti, u zapnuté obrazovky mají mnozí pocit, že jsou méně osamělí. A to bylo v době nouzového stavu, kdy byly zakázány návštěvy, důležitější, než kdy jindy. „A věděli jste, že sledování televize posiluje vazby s ostatními členy rodiny či klienty? Chcete tip, jak na to,“ ptá se vedoucí Vlaštoviček. Odpověď je jednoduchá - stačí sledovat stejný seriál. „Hned při prvním setkání nebo telefonátu můžete rozebrat jednotlivé postavy seriálu a pobavit se o tom, jak se asi děj bude dále vyvíjet.“

Od roku 2013 je pro zrakově postižené diváky také spuštěn zvukový popis pořadu, který umožňuje sledování televize s doprovodnými mluvenými informacemi ve chvílích, kdy se na obrazovce odvíjí děj beze slov. Osoby s vadou zraku díky tomu neztrácejí přehled o tom, co se na obrazovce právě děje. „Televize je prostě fajn,“ uzavírá Zuzana Janků. „A nezáleží na tom, zda člověk vidí, či nevidí. A tak jsme rádi, že nám na výměnu dvou antén a dvou set top boxů na výměnu dvou antén a dvou set top boxů přispěl Moravskoslezský kraj v rámci Programu podpory vybavení zařízení sociálních služeb v souvislosti přechodem na vysílací standard DVB-T2 na období 2019 - 2020. Děkujeme!“

Děkujeme partnerům