Hlavnický Farní Silvestr bude benefiční

09.09.2020 - V pořadí již čtvrtý Farní Silvestr, který uspořádá 28. listopadu farnost Hlavnice, bude benefiční. Organizátoři se rozhodli veškerý výtěžek věnovat mobilnímu hospici Charity Opava Pokojný přístav a zároveň poprosit účastníky akce i další občany o finanční dar. V září proto dostali místní občané do schránky dopis s prosbou o příspěvek a všemi dalšími potřebnými informacemi. Podobný dopis organizátoři zasílají také potenciálním sponzorům.

V dopisech je kromě všech potřebných informací také rozepsáno, co vše si bude moci Pokojný přístav opatřit za konkrétní částky. Tak například za 23 korun to bude jedna močová cévka, za 130 korun balení léku na bolest, za 260 korun přípravek k desinfekci ran, za 700 korun padesát kusů infuze. Rozsáhlý výčet končí částkou 360 tisíc korun, za kterou by mohly zdravotní sestry pořídit do mobilního hospice auto.

Mobilní hospic totiž nemůže po většině klientů úhrady za léčiva požadovat, protože rodiny se již tak ocitají v tíživé finanční situaci. „Spousta klientů je ještě v produktivním věku, takže jejich jediným příjmem bývají pouze nemocenské dávky. Na náročné péči se také musí podílet někdo z rodinných příslušníků čtyřiadvacet hodin denně, a většinou to bývá partner,“ píše se mimo jiné v dopisech. Sestry a lékaři mobilního hospice Charity Opava Pokojný přístav za třináct let nepřetržitého provozu 24 hodin denně 365 dní v roce doprovodili na poslední cestě v domácím prostředí téměř tisíc pět set lidí z Opavy a okolí. Nejstaršímu bylo sto let, ten nejmladší měl pouze jednadvacet let.

O stavu sbírky budou organizátoři, mezi něž patří Gabriela Nádeníčková, Barbora Čalová a stěbořický duchovní správce o. Klement Rečlo, průběžně informovat na facebookové stránce.

Děkujeme partnerům