Fotosoutěž "Můj svět" zná již své vítěze

05.02.2013 - Odborná porota v čele s fenomenálním fotografem Jindřichem Štreitem vybrala nejlepší snímky fotosoutěže "Můj svět"
Již známe vítěze 5. jubilejního ročníku celonárodní soutěže „Můj svět“, který uspořádala Charita Opava ve spolupráci s firmou ASEKOL pro zaměstnance a dobrovolníky Charit České republiky. Včera 4. února zasedla odborná porota ve složení Jiří Siostrzonek, pedagog Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity, Jitka Šimková, manažerka komunikace firmy ASEKOL a Štefan Gúber, který je duchovním otcem soutěže, v čele s fenomenálním fotografem Jindřichem Štreitem.

Do soutěže se přihlásilo 121 amatérských fotografů, kteří do tří kategorií „Portrét“, „Život kolem nás“ a „Recyklace a životní prostředí“ zaslali celkem 297 snímků. Jak uvedl předseda odborné poroty Jindřich Štreit, vybrat nejlepší fotografie nebylo jednoduché: „Především kategorie ´Portrét´ nám dala zabrat, přišlo množství skvělých snímků, takže se špatně rozhodovalo. Hodně jsme se dohadovali.“ Profesor Štreit rovněž dodal, že nová kategorie soutěž obohatila, ač toto téma je podle něj těžce zpracovatelné. Překvapilo jej však, jak se amatérští fotografové se zadáním každý po svém vyrovnali. „Přišlo mnoho zajímavých a kvalitních fotografií, a ani tady nebylo lehké vybírat.“  Dodejme, že porota hodnotila anonymně, aniž by znala jména autorů.

Jitka Šimková, zástupkyně kolektivního systému ASEKOL, který se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení a recyklací, v porotě žádné soutěže dosud nezasedla, a jak nám pověděla, tato zkušenost pro ni byla nejen zajímavá, ale i přínosná. „Bylo velmi poučné vnímat různé poznámky od ostatních členů v porotě, pro které je umění fotografovat denním chlebem. Měla jsem možnost vnímat rozdílnost mezi mým laickým pohledem na jednotlivé obrázky a jejich profi-okem, ale z výsledkem hlasování jsem nadmíru spokojená.“

Odborná porota rozhodla takto:

V kategorii Portrét: 1. Miloš Kolman, Oblastní charita Žďár nad Sázavou, 2. Marie Miličková, Oblastní charita Žďár nad Sázavou, 3. Eva Malůšková, Oblastní charita Uherské Hradiště.

V kategorii Život kolem nás: 1. Petra Hahnová, dobrovolnice Charita Opava, 2. Martin Žídek, dobrovolník Charita Opava, 3. Markéta Knotková.

V kategorii Životní prostředí a recyklace: 1. Miloš Kolman, Oblastní charita Žďár nad Sázavou, 2. Karla Marešová, Oblastní charita Znojmo, 3. Petr Vlček, Charita Ostrava.

Zvláštní cenu pak odborná porota udělila Richardu Boudovi z Oblastní charity Brno.

Všichni ocenění obdrží pozvání na slavnostní vernisáž, která se uskuteční 25. března v 19 hodin ve Slezském zemském muzeu v Opavě. Vítězům zde budou předány diplomy a ceny Výstava potrvá od 26. března do 7. dubna. Poté bude putovat po městech České republiky.