Fotosoutěž MŮJ SVĚT po jedenácté. Vítězové jsou z Opavy, Prostějova a Frýdku-Místku

04.02.2019 - I přes sněhovou kalamitu dorazili v pondělí 4. února přesně v 10 hodin do budovy ředitelství Charity Opava členové odborné komise, aby vybrali nejlepší fotografie 11. ročníku fotosoutěže MŮJ SVĚT. Těsně kolem poledne již Jindřich Štreit, Jiří Siostrzonek a Zdeněk Kovářík oznámili jejich jména.

Porotci letos vybírali ze 170 fotografií do tří soutěžních kategorií s názvy „Portrét“, „Život kolem nás“ a „Jak to vidím já“. Zatímco první dvě kategorie jsou určeny pro zaměstnance a dobrovolníky Charit, kategorie poslední „Jak to vidím já“, nad níž si vzal patronát partner soutěže společnost ASEKOL, je určena uživatelům služeb, tedy klientům.

Počet došlých fotografií je letos o něco menší, než v předchozích letech, což ale podle fotografa Jindřicha Štreita odráží současný trend. „Zasedám v celé řadě různých fotografických soutěži a menší počet soutěžních snímků zaznamenávám všude,“ vysvětlil Jindřich Štreit, který je patronem fotosoutěže MŮJ SVĚT od jejího počátku v roce 2007.

Komisi ale před samotným výběrem čekal ještě jeden úkol: společně si v elektronické podobě prohlédli připravovanou knihu, která mapuje prvních deset let fotosoutěže MŮJ SVĚT a přináší všechny oceněné snímky, které porotci postupně vybírali od roku 2007 až do loňského roku. A k vítězných snímkům předchozích deseti let přibylo po dvouhodinovém výběru, probíhajícímu opět anonymně jen pod soutěžními čísly a tedy bez jmen autorů, čtrnáct nových fotografií. Komise totiž kromě prvních tří míst udělila v každé kategorii také čestné uznání.

A kdo jsou tedy letošní výherci?

Kategorie PORTRÉT:

1. místo: Ivo Mludek, Opava

2. místo: Jan Šustr, Žďár nad Sázavou

3. místo: Vendula Kovacsová, Kaplice

Čestné uznání poroty: Jan Hanuš, Opava

Kategorie ŽIVOT KOLEM NÁS:

1. místo: Tereza Skoupilová, Prostějov

2. místo: Lenka Ruszová, Frýdek-Místek

3. místo: Martin Židek, Opava

Čestné uznání poroty: Marie Hanušová, Opava

Kategorie JAK TO VIDÍM JÁ:

1. místo: Martin Paľov, Frýdek-Místek

2 místo: Vendula Kovacsová, Kaplice

3. místo. Martin Židek, Opava

Čestné uznání poroty: Jan Ritter, Opava

Komise kromě oceněných fotografií vybrala dalších 28 snímků, které dohromady s těmi vítěznými vytvoří v pořadí již jedenáctou výstavu MŮJ SVĚT. Jejich autory jsou Blanka Hambálková (Opava), Vladimír Herman (Opava), Zbyněk Čech (Žďár nad Sázavou), Jana Berková (Opava), Jana Bednářová (Rajhrad), Ondřej Hložek (Opava), Radka Stuchlíková (Uherské Hradiště) a Libuše Hübnerová (Prostějov).

Slavnostní vernisáž proběhne v překrásném prostředí Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea v Opavě v úterý 5. března 2019 v 17 hodin za účasti Jindřicha Štreita, Jiřího Siostrzonka i Zdeňka Kováříka.

A protože na této vernisáži představíme kromě vítězných snímků také knihu MŮJ SVĚT – DESETILETÍ FOTOGRAFICKÉ SOUTĚŽE, srdečně zveme již nyní kromě všech příznivců Charity Opava i fotosoutěže MŮJ SVĚT také všechny oceněné autory z předchozích let, protože publikace obsahuje právě jejich snímky.

Publikace MŮJ SVĚT bude vydána za finanční podpory Moravskoslezského kraje.