Figurky z charitních dílen pomáhají v kampani „Dejme dětem rodinu“

21.02.2022 - „Dejme dětem rodinu.“ Tak se jmenuje kampaň Moravskoslezského kraje, jejímž cílem je umožnit dětem, které nemohou vyrůst ve své biologické rodině, prožít dětství v náhradní rodinné péči. Maskoty kampaně jsou tři figurky mámy, táty a dítěte, jejichž nápisy na tričkách „ro“, „di“ a „na“ dohromady poskládají slovo RODINA. Na 570 těchto figurek spolu s dvěma stovkami dárkových sad pro pěstouny vyrobily Chráněné dílny Charity Opava.

Vánoční sada, se kterou Chráněné dílny Charity Opava uspěly ve výběrovém řízení Moravskoslezského kraje, obsahovala ručníky, keramickou postavu anděla a další dárkové předměty. Na její tvorbě se společně podíleli zaměstnanci šicí i keramické dílny a zapojil se také laser. „Měli jsme velkou radost z toho, že výrobky našich zaměstnanců budou zdobit domácnosti lidí, kteří mají velké srdce,“ říká Ludmila Slaninová.

Větším oříškem ale bylo podle obrázku vyrobit panenky mámy, táty a dítěte. Výroba totiž vůbec nebyla tak jednoduchá, jak v dílnách očekávali. „Například jsme nemohli na českém trhu sehnat vlnu na vlásky, aby měly požadovanou barvu,“ vysvětluje. „Abychom stihli předvánoční termín, zapojili se do výroby snad všichni, kteří měli zdravé ruce,“ dodává. Švadleny šily, prodavačky v charitních obchodech malovaly panenkám obličeje, další zaměstnanci plnili ručičky a nožičky a výroba si vyžádala také mimořádnou pracovní sobotu. „Zapotili jsme se, ale výsledek stál to za to,“ vzpomíná paní Ludmila.

„Figurky rodiny využijeme při různých besedách a akcích pro veřejnost, na kterých propagujeme naši činnost,“ vzkazuje vedoucí oddělení sociální ochrany odboru sociální věcí Moravskoslezského kraje Eva Hrbáčková. „Spolu se zástupci obecních úřadů, dětských domovů, dětských center a organizací působících v oblasti náhradní rodinné péče se totiž snažíme prostřednictvím různých osvětových aktivit informovat odbornou, ale především laickou veřejnost o oblasti náhradní rodinné péče, podpořit její rozvoj a v ideálním případě také získat nové zájemce, kteří by nabídli potřebným dětem náhradní rodinu,“ dodává.

K úspěchu této chvályhodné činnosti snad přispějí také panenky z Chráněných dílen Charity Opava.

Děkujeme partnerům