Dva měsíce "Stacionářové školy" právě končí, děkujeme!

25.05.2020 - Na déle než dva měsíce se Denní stacionář pro seniory na Kylešovské ulici změnil na improvizovanou školu. Pečovatelky a zdravotní sestry terénních služeb Charity Opava, které zde sídlí, totiž mají většinou děti školou povinné, a ty musely po uzavření škol na počátku nouzového stavu zůstat doma. V pečovatelské, ošetřovatelské a hospicové službě tak vyvstalo dilema, jak zůstat ve službě potřebným a zároveň nenechat své ratolesti doma samotné. Vyřešili to po svém – zřídili si školu přímo na pracovišti.

Improvizovanou školu pojmenovali „Stacionářová škola“, protože sídlila v prostorách Denního stacionáře pro seniory, který musel být také uzavřen. Denně zde docházelo kolem osmi až devíti dětí, o které se staral zdejší personál. V pátek 22. května se tu potkali naposledy, protože základní školy umožnily od pondělí 25. května docházku také dětem z prvního stupně.

Den předtím si ale všichni udělali výlet do Stěbořic a zúčastnili se zde Memoriálu Otce Jožky. Tento běžecký závod na paměť tragicky zahynulého kněze a spirituála Charity Opava Jožky Motyky sice nemohl podle plánu proběhnout jako masová akce, ale díky speciální aplikaci STRAVA se může každý zúčastnit individuálně, přičemž technika následně koncem května vybere vítěze.

„Bylo nádherné počasí a všichni si to náramně užili,“ pochvaluje si vedoucí Denního stacionáře pro seniory Jana Řehulková. Na závod se děti i dospělí  rozdělili podle kondice do dvou skupin, potom se pomodlili na pietním místě otce Jožky, a nakonec je pohostil na farní zahradě stěbořický kněz otec Klement. „Opekli jsme buřty a kochali jsme se krásným prostředím,“ dodává. „No a běh samozřejmě vyhrála naše manažerka Petra Thiemlová, která má natrénováno, a která říká, že kdyby si memoriál jeden rok nezaběhla, tak jí to otec Jožka neodpustí.“

Otce Jožku měli všichni, kdo měli možnost se s ním potkávat a strávit s ním alespoň pár chvil, moc rádi a stále na něj vzpomínají. „Na krásný den se nezapomíná, a tak ještě teď čerpáme dobrou náladu, kterou nám otec Jožka zajistil,“ uzavírá Jana Řehulková.

Díky dvouměsíčnímu fungování „Stacionářové školy“ i obětavosti zdravotních sester a pečovatelek nemusela střediska Pečovatelská služba, Ošetřovatelská služba a mobilní hospic Pokojný přístav v čase nouzového stavu ani na okamžik opustit své klienty, o které se starají v domácím prostředí. Děkujeme!

Děkujeme partnerům