Dobré zprávy z PRAPOZY

28.08.2007 - V pondělí 27. srpna se v areálu Charity Opava v Jaktaři konala tisková konference u příležitosti úspěšného ukončení projektu PRAPOZA (PRAxe-POdpora-ZAměstnání), který byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Projektové aktivity rozvržené do období 1.10. 2005 až 30.9. 2007 pomáhaly lidem, kteří obtížně hledají zaměstnání. V měsíci září probíhají již jen závěrečné práce, chystá se do tisku publikace.

Tiskové konference se zúčastnili zástupci oddělení implementace ESF Úřadu práce v Ostravě Ing. Marcela Machů, Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Doc. RNDr. Milan Šimek, PhD., Magistrátu města Opava Mgr. Kateřina Gelnarová a Věra Bogdany a delegáti partnera v projektu, kterým byl Úřadu práce v Opavě, Mgr. Petra Ballová a Bc. Bohdana Turečková. Za Charitu Opava byli přítomni ředitel Jan Hanuš a zaměstnanci podílející se na projektu.

„Srdečně vás vítám a jsem ráda, že mám pro všechny dobré zprávy“, řekla v úvodu Mgr. Iva Burianová, vedoucí projektu a pokračovala: „Naplnili jsme všechny aktivity: praxe, školení, nalezení pracovních míst pro účastníky i jejich udržení. Lidé měli odvahu se o místo ucházet. 70% z nich dokázalo vyhrát výběrové řízení a nastoupilo do zaměstnání. Úspěch slavilo 32 z celkového počtu 46 účastníků. Ocenila bych především spolupráci s Úřadem práce v Opavě. Máte podíl na našem úspěchu.“

Cílem PRAPOZY bylo napomoci nezaměstnaným, zdravotně znevýhodněným či postiženým lidem, ženám s malými dětmi, případně osobám s nízkým vzděláním a osobám starším 50 let zvýšit jejich dovednosti a znalosti tak, aby měli větší šanci nalézt pracovní místo. Každý účastník tříměsíčního kurzu absolvoval v týdnu čtyři dny praxe a jeden den školení. Ve spolupráci s Úřadem práce v Opavě jim opavská charita umožnila praxi. Každý účastník měl svého průvodce, tzv. klíčového pracovníka, z řad kvalifikovaných sociálních pracovníků Charity Opava a zprostředkovatele práce, který jim radil a pomáhal hledat zaměstnání. Po skončení cyklu praktikanti obdrželi osvědčení s hodnocením.

Zástupci Úřadu práce v Opavě konstatovali, že čísla nezaměstnaných rostou. Proto vítají projekty, jako byl tento a nadnesli možnost spolupráce i v budoucnosti. Dále se živě diskutovalo o důležitosti práce s nezaměstnanými, především o způsobu motivace a možnosti absolvovat praxi přímo u potencionálního zaměstnavatele.

Ing. Marcela Machů z ostravského úřadu práce vyzdvihla skutečnost, že Charita Opava má dobré jméno a výhodu dlouhodobé spolupráce s firmami a zdůraznila: „V tomto projektu byla dobře vybraná cílová skupina. Postižení lidé se většinou chtějí někde uplatnit, jsou aktivní. Úspěch také zajistila důležitá spolupráce s databází místního úřadu práce.“