Díky Lence Martínkové si Opava poprvé připomněla Den vzácných onemocnění

28.02.2022 - Lidi, kteří bojují s vzácným onemocněním, podpořila v pondělí 28. února 2022 Charita Opava. Tak jako to dělají posledního února mnohé organizace na celém světě, nasvítila Kostel svatých Janů v Opavě barvami tohoto dne, tedy modrou, zelenou a fialovou. Akce proběhla na popud Lenky Martínkové, bývalé pracovnice Wellness centra Charity Opava. Ta před časem sama onemocněla velmi vzácným onemocněním, kterým trpí v České republice jen deset lidí.

Nemoc přivedla Lenku Martínkovou ke členství v České asociaci pro vzácná onemocnění, která u nás Den vzácných onemocnění organizuje. Když se rozhodla požádat o spolupráci ředitele Charity Opava Jana Hanuše, mohla to už bohužel udělat jen písemně. „ Nemoc mi ubírá schopnost verbální komunikace,“ napsala mimo jiné v mailu, na základě kterého Jan Hanuš tuto osvětovou akci spolu s ní uspořádal poprvé také v Opavě.

Svou bývalou kolegyni Lenku Martínkovou přišel kromě jiných podpořit také její šéf z Wellness centra Charity Opava Pavel Veverka a další lidé, z nich si někteří nenechali ujít možnost vyfotografovat se v barvách světového Dne vzácných onemocnění.

Pacientů se vzácným onemocněním žije po celém světě přes tři sta milionů. Den vzácných onemocnění, který v Opavě zažil svou premiéru, je příležitostí k poděkování všem, kdo pacientům se vzácným onemocněním pomáhají.

https://www.vzacna-onemocneni.cz/

Soubory ke stažení

2022_Tisková_zpráva_-_řetěz_světel_pro_vzácná_onemocnění_final_(1).pdf 2022_Tisková_zpráva_-_řetěz_světel_pro_vzácná_onemocnění_final_(1).pdf 655 kB

Děkujeme partnerům