Den sociálních služeb a sebeobrana

01.06.2011 - Řešení krizových situací a nejefektivnější způsoby fyzické sebeobrany byly hlavním tématem Dne sociálních služeb, který uspořádala Sekce služeb seniorům a zdravotnických zařízení...
Sekce služeb seniorům a zdravotnických zařízení nedávno uspořádala pro sociální pracovníky a pracovníky v sociálních službách Den sociálních služeb, v rámci kterého proběhlo zákonem předepsané školení. To bylo tentokrát zaměřeno na řešení krizových situací a sebeobranu. Akce se uskutečnila v areálu Orlovny ve Stěbořicích a zúčastnilo se jí na padesát zaměstnanců Charity Opava.
 
„Učili jsme se zvládat situace, v nichž je třeba se bránit, a to tak, aby pokud možno nedošlo k fyzickému kontaktu, prostě co nejjednodušeji a nejefektivněji,“ vysvětlila manažerka sekce Petra Thiemlová. Pro případ, že by to však bylo nevyhnutelné, se účastníci naučili pár základních postojů, úchopů, úderů a kopů pod vedením lektorů Marka Vinárka a Michala Šenka, kteří se již dvacet let věnují bojovým uměním. Než však přišla na řadu praktická výuka, museli všichni vstřebat i nějakou tu teorii.
 
Takto pojatý Den sociálních služeb se setkal s velkým nadšením a účastníci, z nichž většina jsou ženy, ocenili, že se mohli přirozeně zapojit do všeho, co lektoři předváděli. Navíc, vzhledem k tomu, že bylo pěkné počasí, praktická část se mohla uskutečnit venku na hřišti. Jak dále manažerka sekce Petra Thiemlová uvedla, pro mimořádný zájem ze strany zaměstnanců Charity se na podzim uskuteční pokračování.
 

Děkujeme partnerům