„Čtení, které život změní“ umožní braillský řádek

07.11.2022 - Malý zázrak připomíná speciální výstupní zařízení k počítači, které se jmenuje braillský řádek. Všechen zobrazený text z obrazovky počítače se totiž díky této moderní technologii plasticky přenese na speciální podložku ve formě Braillova písma, které využívají těžce zrakově postižené osoby ke čtení za pomoci hmatu.

V Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené si toto nákladné zařízení mohli pořídit díky firmě Moneta Money Bank, která podpořila projekt s názvem „Čtení, které život změní“. Vidící lidi přijímají zrakem až 90 % informací, ale nevidomí musí každou informaci získat nějakým alternativním přístupem. „Díky braillskému řádku tak mají osoby se zrakovým postižením výrazně snadnější přístup k běžným informacím a jednodušeji se dostanou například ke zprávám z domova i ze světa, ke zprávám o počasí, k jízdním řádům, nejrůznějším receptům a podobně,“ pochvaluje si vedoucí Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. „A také si mohou například přečíst smlouvy, studijní materiály a mnoho dalších praktických materiálů, které potřebují k životu,“ dodává.

Díky novému braillskému řádku se obyvatelů Domu sv. Cyrila a Metoděje výrazně zjednoduší a každodenní život osob s těžkým zrakovým postižením se zásadně zkvalitní. „Monetě Money Bank děkujeme za podporu a těšíme se na další spolupráci,“ vzkazuje závěrem Zuzana Janků.

Děkujeme partnerům