Čtečka pro nevidomé je malý zázrak, Vlaštovičkám ho pořídila Nadace Leontinka

17.11.2023 - Je to takový malý zázrak techniky. Čtečka pro nevidomé a těžce zrakově postižené s hlasovým výstupem textReado Move umí pomocí kamerového systému převést tištěné předlohy na digitální text, který si pak lidé se zrakovým handicapem mohou nechat nahlas přečíst integrovanou hlasovou syntézou. Ale adekvátně svým schopnostem je také čtečka Adeptech textReado Move drahá. V chráněném bydlení Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy si nyní tento velmi užitečný přístroj mohli pořídit díky příspěvku Nadace Leontinka ve výši 69.990 korun.

„Podobné zařízení nám chybělo, přičemž jsme věděli, že naši klienti se zrakovým postižením opravdu potřebují mít možnost získávat všemožné potřebné informace také tímto alternativním způsobem,“ popisuje vedoucí chráněného bydlení Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. Službu chráněného bydlení zde využívá čtyřiadvacet lidí, a každý z nich velmi ocení možnost si díky kompenzační pomůcce Adaptech textReado Move přečíst články z různých časopisů, knih, jídelního menu v restauraci, informace z etiket potravinářských výrobků, příbalové letáky léků, dopisy, smlouvy a podobně. Ovládání zařízení je přitom velice jednoduché a intuitivní. Stačí položit tištěný text pod kameru a stisknout tlačítko na čtečce. Zařízení text načte a posléze přečte hlasovým výstupem. „Vše je velmi rychlé, zpracování textu trvá pouze několik málo vteřin, a čtečka je navíc velmi lehká, takže si ji klient může vzít kamkoli s sebou,“ pochvaluje si Zuzana Janků.

„Díky podpoře Nadace Leontinka můžeme u klientů odbourávat strach z psaného textu. Klienti se po zaučení s pomůckou, kterou mohou ovládat samostatně bez pomoci druhé osoby, stali samostatnější a soběstačnější v oblasti práce s běžným textem,“ uzavírá Zuzana Janků a posílá Nadaci Leontinka za zaměstnance Domu sv. Cyrila a Metoděje i za jeho klienty velké poděkování.

Děkujeme partnerům