„Čichat“ a „dřímat“. V Mravenečku používají speciální relaxační metodu

04.04.2022 - V sešeřelé místnosti zní příjemná relaxační hudba, bublinkový vodní sloup zvolna mění barvy, na zeď se promítá hvězdná obloha. V denním stacionáři pro lidi s kombinovanými vadami Mraveneček se právě podařilo kompletně dovybavit senzorickou místnost, v níž mohou s klienty provozovat speciální relaxační metodu, která se jmenuje poněkud zvláštně „snoezelen“.

Pojem „snoezelen“ vznikl v Holandsku složením slov „snuffelen“ a „doezelen“, což lze volně přeložit jako „čichat“ a „dřímat“. Výraz poukazuje na smyslový aspekt terapeutického postupu a také vystihuje stav blaha, klidu a relaxace. Tato multifunkční metoda se používá v útulné místnosti pomocí světelných a zvukových prvků, vůní a hudby, protože jejím cílem je vyvolání příjemných smyslových pocitů a navození bezstarostného relaxačního uvolnění. Pro klienty Mravenečku je jako stvořená, protože je určena zejména pro osoby s vývojovými poruchami a s mentálním, tělesným nebo vícenásobným postižením.

„Relaxační místnost jsme u nás v Mravenečku měli již dlouho, ale dovybavení různými světelnými komponenty a projektory ji skutečně povýšilo na hodně vysokou úroveň,“ říká vedoucí Mravenečku Jana Konopková. „Navíc kdysi byly našimi klienty jen děti, což se nyní změnilo a máme zde dospělé lidi, nové vybavení relaxační místnosti je tedy více přizpůsobeno jejich věku,“ dodává. Klienti, kteří v místnosti relaxují vždy asi jednu hodinu, se zde postupně střídají, takže na každého se dostane minimálně jednou týdně. „A můžu říci, že to mají velmi rádi a skutečně u nich pozorujeme zklidnění a větší stimulaci smyslů,“ uzavírá Jana Konopková.

Děkujeme partnerům