Chytré hodinky pořídila Vlaštovičkám nadace prof. Vejdovského

08.12.2023 - Nové technologie a přístroje přinášející lidem bez handicapu příjemné zjednodušení různých činností se mohou pro lidi s handicapem stát naprosto nepostradatelným pomocníkem. Platí to například pro takzvané chytré hodinky, které zvládnou vedle určování času celou řadu dalších činností. Právě takovéto hodinky si mohli pořídit klienti Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy díky finančnímu daru Nadace prof. Vejdovského.

Osoby s těžkým zrakovým postižením musí získávat informace různými alternativními způsoby. Kvůli svému handicapu se například hůře orientují v čase. Aby se dověděli, kolik je právě hodin, musí mít na hodinkách hlasovou nebo zvětšovací syntézu. A právě oběma těmito funkcemi jsou vybaveny hodinky Apple Watch Series, díky čemuž je mohou využívat jak ti klienti Domu s. Cyrila a Metoděje, kteří jsou zcela nevidomí, tak i klienti se zbytky zraku. „Pořízením těchto hodinek můžeme našim obyvatelům představit novinky na trhu a rozšířit tak jejich obzory,“ vysvětluje vedoucí chráněného bydlení Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. Chytré hodinky totiž zdaleka nepomáhají jen při určení času. Díky mnoha funkcím například umožňují také odpovídat na SMS zprávy, vyřizovat telefonní hovory, měřit srdeční tep a EKG a celkově kontrolovat zdravotní stav. Chytré hodinky svého majitele také motivují plnit různé výzvy, což ho může motivovat k vyšší aktivitě a zlepšení kondice.

„Chceme jít s dobou a ukázat klientům, kolik činností lze díky chytrým hodinkám provádět i se zrakovým handicapem. Věříme, že je to obohatí a že snížíme jejich závislost na dalších osobách a posuneme tak k větší soběstačnosti,“ dodává Zuzana Janků.

Na pořízení hodinek přispěla částkou 16.390 korun Nadace prof. Vejdovského. Ta pomáhá překonávat každodenní překážky lidem s těžkým zrakovým postižením a snaží se udělat vše pro to, aby lidé se zrakovým handicapem mohli žít důstojný život. Zároveň usiluje o prevenci vzniku závažných očních onemocnění a snížení rizika pooperačních komplikací. O příspěvcích rozhodují přední odborníci z oblasti oftalmologie, tyflopedie, ekonomie a práva a lidé se zrakovým postižením, kteří mají dlouholetou osobní zkušenost. Mezi organizace, které pravidelně podporuje, patří také Charita Opava.

Děkujeme!

Děkujeme partnerům